İleri paternal yaşın sperm parametreleri, embriyo kalitesi ve üremeye yardımcı tedavi yöntemlerinin başarı oranı üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of advanced father's ageon sperm parameters, embryo quality, embryo developmentand success rates of assistant reproduction treatmentmethods
- Tez No: 906872
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER KEREM DİRİCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Semen Analizi, İleri Baba Yaşı, İn Vitro Fertilizasyon, İmplantasyon Oranı, Semen Analysis, Advanced Paternal Age, In Vitro Fertilization, Implantation Ra
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
nfertilite, çiftlerde herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulanmadan, en az bir yıl düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin meydana gelmemesi durumudur. İnfertil çiftlerde kadın faktörü %40-%50'lik bir değerde etkili iken, % 30-%40' lık kısmını erkek faktörü oluşturmaktadır (Esteves ve Agarwai, 2013) Son yıllarda baba yaşının erkek infertilitesindeki önemini vurgulayan araştırmalar dikkati çekmektedir (Halvaei vd., 2020). Bu çalışmada, in vitro fertilizasyon (IVF) tedavisi görmüş olan çiftlerde 2 farklı yaş grubundaki erkeklerin (≤38, ≥39) sperm parametreleri ve IVF tedavilerine etkileri incelenmiştir. İncelenen veriler ışığında erkek yaşları arasındaki farkların etkisi istatistiksel olarak test edilmiştir. Bu çalışmada; Akdeniz Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Üremeye Yardımcı Tedaviler Merkezi'ne 2021 ve 2022 yıllarında başvuran hastaların verileri analiz edildi. Tüm hastalarda semen analizleri WHO'ya göre uygulandı. Hastalarda toplanan olgun oosit sayıları, fertilizasyon oranları ve implantasyon oranları incelendi. Değerlendirme sonuçları erkek hastaların yaş grupları arasında karşılaştırılmıştır.Bu tez çalışmasına göre 39 yaş ve üzeri erkeklerin ÜYTE tedavilerinde fertilizasyon ve implantasyon oranlarının 38 yaş ve altı erkeklerle kıyaslandığında benzer sonuçlar verdiği görülmüştür. Ancak blastokist aşamasına ulaşan embriyo oranları incelendiğinde 39 yaş ve üstü erkeklerde istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş tespit edilmiştir (P<0,05).Elde edilen sonuçlar ışığında, 39 yaş ve üzeri erkeklerde elde edilen azalmış embriyo gelişim oranlarının, transfer fazlası dondurularak saklanacak olan embriyo sayısında azalmaya neden olarak kümülatif canlı doğum oranlarında düşüşe neden olması öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Infertility is defined as the failure to achieve pregnancy despite regular sexual intercourse without any form of birth control for at least one year in couples. In infertile couples, the female factor is effective at a rate of 40-50%, while the male factor constitutes 30-40% (Esteves ve Agarwai, 2013). Recent studies have drawn attention to the significance of paternal age in male infertility Halvaei vd., 2020). In this study, the sperm parameters and the effects on in vitro fertilization (IVF) treatments of men in two different age groups (≤38, ≥39) in couples who have undergone IVF treatment were examined. Based on the analyzed data, the effects of differences in male ages were statistically tested. In this research, data from patients who applied to the Assisted Reproductive Treatments Center of Akdeniz University Health Research and Application Hospital in the years 2021 and 2022 were analyzed. Semen analyses were conducted according to WHO standards in all patients. The numbers of mature oocytes collected,fertilization rates, and implantation rates in patients were examined. The evaluation results were compared between the age groups of male patients.According to this thesis study, it has been observed that men aged 39 and over in Assisted Reproductive Technology (ART) treatments have similar fertilization and implantation rates compared to men under the age of 38. However, when the rates of embryos reaching the blastocyst stage were examined, a statistically significant decrease was detected in men over the age of 39 (P<0.05). In light of the obtained results, it is anticipated that the reduced embryo development rates in men aged 39 and over may lead to a decrease in the number of embryos to be cryopreserved for transfer surplus, thereby causing a decline in cumulative live birth rates.