Okul yöneticilerininve öğretmenlerinöğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilereyönelik yeterliliklerinin incelenmesi
Competencies of primary school teachers andexecutives for students with learning difficulties
- Tez No: 715842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Mukaddes SAKALLI DEMİROK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme Güçlüğü, Öğretmen, Yönetici, Yeterlik, Learning Disabilities, Teacher, Administrator, Proficiency
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere yönelik yeterliliklerini incelemektir. Ayrıca, ilkokul öğretmenlerinin ve yöneticilerinin cinsiyetine, görev yaptığı sınıfın mevcuduna, yaşına, öğrenme güçlüğü çeken öğrencisi olma durumuna, mesleki kıdemine, öğrenme güçlüğü ile ilgili bir etkinliğe katılma durumuna, görevine, hizmetiçi eğitime katılmak istemelerine göre öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere yönelik yeterlikleri ve uygulamalara ilişkin görüşleri araştırılmıştır. Bu araştırmada, okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere yönelik yeterliklerininincelenmesi amaçlandığından, betimsel araştırma yöntemlerinden genel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın evreni, 2018-19 öğretim yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığına bağlı ilkokullarda görevli öğretmenler ve bu okullarda görevli yöneticilerioluşturmuş. Nicel veriler seçkisiz örnekleme yöntemiyle Lefkoşa, Mağusa ve Girne'deki ilkokullarda görevli 283 öğretmen ve 27 okul yöneticisi olmak üzere 310 kişiden toplanmıştır. Öğretmenlere, Öğrenme Güçlüğü Yaşayan Öğrencilere Yönelik Öğretmen Yeterlilikleri Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler istatistik yazılımı SPSS 24 ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgularda, öğretmenler ve okul yöneticileri öğretim teknolojileri ve oyun bağlamındaki yeterlikleri biraz daha diğerlerine göre zayıf olsa da genel olarak genel olarak öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere yönelik yeterliklerinin çok iyi olduğu görülmüştür. Kadın ve erkek öğretmen ve okul yöneticilerinin öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere yönelik yeterlikleri aynı düzeydedir. v İlkokul öğretmenleri ve yöneticilerinin öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere yönelik yeterlikleri sınıf mevcudu arttıkça düşmektedir. Sınıf mevcudunun artması durumunda öğretmenler yeterlik açısından kendilerini daha kötü hissetmektedirler. Fakat yaş arttıkça tecrübe de arttığından daha yaşlı veya kıdem olarak daha fazla olan öğretmen ve okul yöneticilerinin öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere yönelik yeterlikleri daha da artmaktadır. Ayrıca, ilerki yaşlarda bu yeterlik azalmaktadır. Öğretmen ve okul yöneticilerinin, öğrenme güçlüğü çeken öğrencisi olması durumunda, öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere yönelik yeterliklerinin daha iyi olması dikkat çekicidir. Öğretmen ve okul yöneticilerinin öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere yönelik yeterliklerinin öğrenme güçlüğü ile ilgili bir etkinliğe katılma durumuna göre belirlememektedirler. Fakat sınıf öğretmeni olarak çalışan öğretmen ve okul yöneticilerinin öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere yönelik yeterliklerinin fazladır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the competencies of school administrators and teachers regarding students with learning disabilities. In addition, according to the gender of primary school teachers and administrators, the classroom size in which they work, their age, the state of being a student with learning disabilities, their professional seniority, their participation in an event related to learning disabilities, their position, their desire to participate in in-service education, their competence and applications for students with learning disabilities were investigated. In this study, general survey model which is from descriptive research methods was used as it was intended to examine the competencies of school administrators and teachers for students with learning disabilities. The universe of this research is comprised from teachers and administrators in primary schools affiliated to the Ministry of Education and Culture of the Turkish Republic of Northern Cyprus in the 2018-19 academic year. Quantitative data were collected from 310 people including 283 teachers and 27 school administrators in primary schools in Lefkoşa, Mağusa and Girne by random sampling method. The teacher qualifications scale for students with learning disabilities has been applied to teachers. The data obtained has been analyzed by statistical software SPSS 24. The findings of the study showed that while teachers and school administrators have a slightly weaker proficiency in instructional technologies and game context than others, they have a very good proficiency for students with learning disabilities in general. Female and male teachers and school administrators have the same level of proficiency for students with learning disabilities. The proficiency of primary school teachers and administrators for students with learning disabilities decreases as class availability increases. Teachers feel worse about proficiency when class availability increases. However, as the age increases, the experience of teachers and school vii administrators who are older or more seniority increases,so the competence of them for students with learning difficulties increases. In addition, this proficiency decreases in older ages. In case of having students with learning difficulties, it is noteworthy that that the teachers and school administrators have better competencies for students with learning difficulties. The qualifications of teachers and school administrators for students with learning disabilities are not determined according to the status of participating in an event related to learning disabilities. But teachers and school administrators who work as classroom teachers have a high level of proficiency for students with learning disabilities.