İslam Kerimov Dönemi Özbekistan Cumhuriyeti dış politikasının gelişimi ve Türkiye–Özbekistan ilişkilerine genel bakış: 1991-2016
Development of the foreign policy of the Republic of Uzbekistan during the Islam Karimov period and an overview of Turkish–Uzbek political relations: 1991–2016
  1. Tez No: 715925
  2. Yazar: NASIBA YUSUPOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Özbekistan, Orta Asya, Dış Politika, Uluslararası ilişkiler, Turkey, Uzbekistan, Central Asia, Foreign Policy, International Relationships
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Tarihsel perspektiften bakıldığında, Merkezi Asya olarak bilinen coğrafi bölgeden tarih boyunca Horasan, Maveraünnehr, Turan, Türkistan, Orta Asya diye bahsedilmiştir. Özbek ve Türk devletlerinin temeli bu coğrafyada atılmıştır, o yüzdendir ki ilişkileri binlerce yıllık köklü bir geçmişe dayanmaktadır, Özbekistan ve Türkiye devletleri – 'iki devlet tek millet' olarak tanımlanmaktadır. Sovyetler Birliği'nin dağılması sonucu kurulan beş bağımsız Orta Asya Cumhuriyetlerinin bağımsızlığını, milli egemenliğini kutlayan Türkiye olmuştur. Özbekistan, Orta Asya bölgesindeki en önemli demografik yapıyı içeren, yer altı zengin kaynaklarıyla stratejik, bulunduğu coğrafi yapıyla jeopolitik öneme sahip ülkedir. Bölgenin lider ülkesi potansiyelini taşımaktadır. Etnik ve kültürel yapıdan Türk halkıyla en çok yakınlık ve benzerlik taşıdığı nedeniyle Türkiye açısından Orta Asya kapısını açacak anahtar niteliğindedir. Türkiye – Özbekistan ilişkileri ilk başlarda kardeşlik ve dostluk çerçevesinde başlamış olmasına rağmen yaklaşık otuz yıllık inişli çıkışlı seyir izlemektedir. Bu tez, Horasan ve Maveraünnehr topraklarında ilk Türk oluşumlarının meydana gelmesiyle başlayan tarihten başlayarak Özbeklerin sahneye çıkışından günümüze kadar en önemli olayları anlatan bir çizgi izlemektedir. Sovyetler Birliği sonrasında Özbekistan ve Orta Asya ülkelerinin yaşadığı siyasi süreçlerin genel hatları analiz edilmektedir. Tez, İslam Kerimov dönemi Türkiye ve Özbekistan'ın siyasi ve diplomatik ilişkilerini 4 döneme ayırarak 'Yakınlaşma ve Kaynaşma Dönemi', 'Çalkalanma Dönemi', 'Aşılamayan Kriz Dönemi' ve 'İlişkileri Gözden Geçirme Dönemi' boyutunda ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
From a historical perspective, the geographical region that we know as Central Asia has been called throughout history as Khorasan, Transoxiana, Turan, Turkestan, and Central Asia. The foundations of the Uzbek and Turkish states were laid in this geography, and that is why their relations have a long history of thousands of years. Moreover, they were defined as“two states-one nation”. Turkey was the first state who recognized new Turkic Republics established as a result of the Soviet Union's disintegration. Uzbekistan is a country with the most important demographic structure in the Central Asian region. It has strategic value with underground resources and geopolitical importance with its geographical structure. It carries the potential of the leading country in the region. As the country shares the most similarity in cultural and ethnic structures with Turkish people, it can be considered for Turkey as the key to Central Asia. Although the relations between Turkey and Uzbekistan, which began in the framework of brotherhood and friendship at first, followed about thirty years of uneven course. This thesis follows a timeline that tells the most important events from the emergence of the first Turkic foundations on the lands of Khorasan and Transoxiana to the appearing of Uzbeks and leading to the present of the state. The political processes between Uzbekistan and Central Asia after the Soviet Union are analyzed in broad strokes. The thesis tackles the political and diplomatic relationships of Turkey and Uzbekistan in Islam Karimov's era dividing it into four periods: 'Convergence and Fusion Era,' 'Churning Period', 'Unsurpassable Crisis Era' and 'Relations Review Period'.