Tarihi filmler ve gerçeklik (Öğretmen ve öğrenci görüşleri)
The historical films and reality (Opinions of the teacher and the students)
- Tez No: 715935
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İPÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tarih Öğretimi, Tarihi Film, Gerçeklik, History Teaching, Historical Film, Reality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırma, tarih öğretiminde araç olarak kullanılan ve dersin verimli geçmesini sağlayan tarihi filmlerin, öğretmen ve öğrencilerin ifadelerine dayanarak gerçeklik algısını ortaya koymaya çalışılmıştır. Ertem Eğilmez'in yapımları olan“Süt Kardeşler, Tosun Paşa ve Şaban Oğlu Şaban”filmlerinin de güldürü niteliğinin yanında tarihi detaylarının gerçeği yansıtması açısından incelenmesi ve günümüzde daha fazla önem kazanan tarihi yapımların içerdiği tarihsel unsurları gerçeklik bağlamında incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Öncelikle ayrıntılı literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra veri toplama aracı olarak geliştirilen anket kullanılmıştır. Geliştirilen ölçme aracı 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Konya ilinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan tüm resmi okullarında görev yapan 123 tarih öğretmeni ve 338 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. Öğrencileri lise 10. ve 11. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma sonunda elde edilen verilere göre tarihi filmlerin tarih dersinde kullanımı, dersi etkili verimli ve ilginç hale getirmektedir. Ayrıca tarihi filmlerin gerçekliği yansıtmadığı belli bir kurgusal gerçekliğe dayandığı öğretmen ve öğrencilerin ifadeleriyle tespit edilmiştir. Bu ifadelere göre %52 oranla 64 öğretmen ve %49,1 oranla 166 öğrenci tarihi filmlerin gerçekliği yansıtmadığını belirtmiştir. Tarihi filmlerin çekildiği dönemin ekonomik ve sosyo-kültürel yapısının gerçekliğe uygun yansıtılıp yansıtılmaması hakkında yüzde %78 oranla 96 öğretmen gerçeği yansıttığını belirtirken, %52,6 oranla 178 öğrenci gerçeği yansıtmadığı şeklinde görüş bildirmişlerdir. Ertem Eğilmez'in yapımlarından olan“Süt Kardeşler, Tosun Paşa ve Şaban Oğlu Şaban”filmlerinin içerdiği tarihsel detaylarına %47,2 orana karşılık gelen 58 öğretmen dikkat etmezken %54 gibi bir orana karşılık gelen 183 öğrenci bu filmlerin tarihi detaylarına dikkat ettiklerini ifade etmişlerdir. Günümüzde gerçeğe en yakın çekilmiş tarihi filmler arasında %40,7 oranla 50 öğretmen Ayla ve %33,3 oranla 41 öğretmen Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu filmlerini ardından %50 orana tekabül eden 169 öğrenci Ayla ve %26,9 oranla 91 öğrenci Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu filmlerinin gerçeği yansıtmada başarılı olduğunu beyan etmiştir. Bu verilerin doğrultusunda tarihi filmlerin gerçeklik ve kurgusal gerçeklik arasında daha çok kurgusal bir yapıya dayandığı ortaya çıkmaktadır. Görsel medyanın gelişimiyle görsel okuryazarlığında artırılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to reveal the perception of reality according to the views of teachers and students of historical films, which are used as an educational material in history teaching and ensure that history lessons are efficient. It is aimed to examine the films that are teh productions“Süt Kardeşler, Tosun Paşa, Şaban Oğlu Şaban”of Ertem Eğilmez in addition to the funnuy quality of the historical details reflecting the turth. And it is purposeful to examine the historical elements condational in historical productions that are more important today in the context of reality. Descriptive survey model was used in the research. First a detailed literature review was made. The developed assessment tool was applied to 123 history teachers and 338 teachers working in schools affiliated to the Ministry of National Education in Konya in the 2020-2021 academic year. The students who were given the test consisted of 10th and 11th grade students. According to the data obtained, the use of historical films in the history lesson makes the lesson effective, productive and interesting. In addition, it has been determined by the statements of teachers and students that historical films do not reflect reality and are based on a fictional reality. According to these statements, 64 teachers (52%) and 166 students (49.1%) stated that historical films do not reflect reality. Abaout the ekonomic and social-culturel conditions of the period in wich historical films are filmed is reflected in accordance with reality. 96 teachers (%78) said that reflected the turth. But 178 students (%52) said did not reflected truth. On the other hand, while 58 teachers, corresponding to 47.2%, did not pay attention to the historical details of the films“Süt Kardeşler, Tosun Paşa and Şabanoğlu Şaban”, which are among the productions of Ertem Eğilmez, 183 students, which correspond to a rate of 54%, stated that they did.Among the current historical films that are closest to the truth: 50 teachers, which corresponds to 40.7%: the movie“Ayla”; 41 teachers, corresponding to 33.3%, found the films“Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu”close to reality.169 students, corresponding to 50%, and 91 students, 26.9%, declared that the films“Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu”were successful in reflecting the truth. Various suggestions have been developed in line with these data. In with these data, ıt turns out that historical based on a fictional productions. With the devalopment of visual media, increase in visual literacy may be recommended.