Otomotiv sektöründe gereksinimlerin alınmasından servis edilebilirliğe kadar olan iş süreçlerinde, doğru ve pürüzsüz akışın sağlanmasına yönelik uçtan uca modellenen ürün yaşam döngüsü çalışması
End-to-end product lifecycle modelling study for providing accurate and smooth flow in business processes from gathering requirements to serviceability in automotive industry
- Tez No: 716005
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH ÖTLEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: plm, ürün yaşam döngüsü, uçtan uca, otomotiv, süreç, tasarım, veri yönetimi, ürün ağacı, konfigürasyon, plm, product lifecycle, end-to-end, automotive, process, design, data management, bill of materials, bom, configuration
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma kapsamında, otomotiv sektöründe gereksinimlerin alınmasından servis edilebilirliğe kadar sağlanan uçtan uca PLM yönetim süreci incelenmektedir. Dünya endüstrisinde bulunan çeşitli PLM modelleri incelenerek ihtiyaca göre bu modeller arası farkların nasıl oluştuğu gözlemlenmektedir. Uçtan uca süreç kapsamında tasarım, değişiklik, varyant, proje yönetimi, ürün ağaçları gibi alt bileşenlerin birbirleriyle olan bağlantıları incelenmektedir. Bu alt elemanların belirlenmesi üzerinden otomotive uygun modüler yapıda bir süreç tasarlanmaktadır. Bu süreç kapsamında PLM sistemi üzerindeki uygulamalara yer verilmektedir. Uygulama modelinin oluşturulması sonrası, süreçler arasındaki geçişlerde yaşanan tıkanıklıklar ve darboğazların neler olduğu ve nasıl önlenebileceği yönünde çıkarımlar yapılmaktadır. Özellikle otomotiv sektörünün dinamik yapısından ötürü uçtan uca yönetimin PLM sistemleriyle çevik bir şekilde yapılması gerekliliği vurgulanmaktadır. Veri bütünlüğünün ve takip edilebilirliğin sağlanmasına yönelik çözümlerin uzun vadede kalıcı ve karlı sonuçlar getireceği tespiti yapılmaktadır. Örnekler ve önerilerle, süreçlerin oluşturulması ve iyileştirilmesi desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines end-to-end PLM management process from gathering requirements to serviceability, provided in the automotive industry. By examining various industry PLM models in the world, it is observed how the differences between them occur according to the necessities, Furthermore, as part of end-to-end process, the interconnections of sub-modules such as design, change, variant, project management and product trees examined. Based on the determination of these sub-modules, a modular process suitable for automotive is constructed. Moreover, PLM system applications are included as well. After the implementation model is constructed, interferences are made on what the bottlenecks experienced in the transitions between the processes are and how they can be prevented. It is emphasized that end-to-end management should be done in an agile manner with PLM systems, especially due to the dynamic structure of the automotive industry. It is determined that solutions for ensuring data integrity and traceability will bring permanent and profitable results in the long run. The creation and improvement of processes is supported by examples and suggestions.