Karbon fiber kompozitlerin farklı metaller ile yapışma dayanımının iyileştirilmesi için plazma yüzey işlemlerin etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of plasma surface treatments to improve the adhesion strength of carbon fiber composites with different metals
- Tez No: 716230
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM ALTUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbon fiber, kompozit, adhezyon, yüzey işlemleri, plazma, Carbon fiber, composite, adhesion, surface treatment, plasma
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Karbon fiber takviyeli kompozitler, özellikle havacılık ve uzay, denizcilik ve otomotivde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu yüksek teknolojili malzemelerin diğer malzemelerle yapışma özellikleri kritik öneme sahiptir. Yapıştırıcı seçimi, yüzey işlem tipi ve yüzey hazırlama prosedürleri yapışma performansını kontrol eder. Bu çalışmada, karbon fiber kompozit (CFRP) yapılarda yapışma mukavemetini artıran yüzey işlemlerinin etkisi araştırılmıştır. Karbon fiber kompozit malzemelerin farklı metallerle yapışma özelliklerini iyileştirmek için mekanik ve fiziksel yüzey işlem teknikleri kullanılmıştır. 7075 alüminyum alaşımı (Al) ve 304 paslanmaz çelik alaşımı (SS) deneysel çalışmalarda yüzey temizliği sonrası kumlama ve plazma aktivasyon işlemlerine tabi tutulmuştur. Yüzey aktivasyon işlemlerinden sonra yüzey ıslanma açısı ölçülerek yapışma testleri yapılmıştır. Deneysel sonuçlarda plazma ve kumlama işlemlerinin yapışma mukavemetini %30-50 oranında arttırdığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Carbon fiber reinforced composites have a wide range of uses, especially in aviation and aerospace, marine and automotive. The adhesion properties of these high-tech materials with other materials are critical. Adhesive selection, surface treatment type and surface preparation procedures control adhesion performance. In this study, the effect of surface treatments that increase adhesion strength in carbon fiber composite (CFRP) structures was investigated. In order to improve the adhesion properties of carbon fiber composite materials with different metals, mechanical and physical surface treatment techniques have been used. 7075 aluminum alloy (Al) and 304 stainless steel alloy (SS) were subjected to sandblasting and plasma activation processes after surface cleaning in experimental studies. After surface activation processes, the surface wetting angle was measured and adhesion tests were carried out. In experimental results, it has been observed that plasma and sandblasting processes increase adhesion strength by 30-50%.