Kocaeli ili aile hekimliğinde kronik kalp yetersizliği hastalarının yönetimi, yaklaşım ve farkındalığı
  1. Tez No: 716271
  2. Yazar: ZEKİ GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR BOZYEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyoloji, Kalp Yetersizliği, Koruyucu Sağlık Hizmetleri, Aile Hekimi, Cardiology, Heart failure, Preventive Health Services, Family Physician
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kocaeli Derince Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmada Kocaeli ilinde görev yapan aile hekimlerinin kronik kalp yetersizliği (KKY) hastalarını yönetimi, tanı, takip ve tedavi yaklaşımı araştırıldı. Bilgi, iletişim ve eğitim ihtiyacı olup olmadığının ortaya çıkarılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma tek merkezli tanımlayıcı nitelikte anket çalışması şeklinde tasarlandı. Çalışmaya Kocaeli ilinde 02.01.2021 ve 30.05.2021 tarihleri arasında aktif görev yapmakta olan 549 aile hekimi dahil edildi. Anket çalışması ile veriler toplandı. Bulgular: Çalışmamıza 389 aile hekimi katıldı. Araştırmaya katılan hekimlerin 137'si (%35,2) 40'tan fazla KKY kayıtlı hastası olduğunu ve hekimlerin 331'i (%85,1) KKY hastalarını almakta oldukları KKY tedavisi sayesinde tespit ettiklerini belirtti. Hekimlerinin 203'ü (%55,9) natriüretik peptitlerin ölçümlerinin aile hekimliği kliniklerinde gerekli eğitim ve imkan sağlanırsa uygulanabilir yöntemler olduğunu ifade etti. Hekimler KKY tedavisinde sadece ACEİ, ARB, BB, diüretik ilaçlar için kardiyoloji uzmanı ile beraber takip edebilirim yanıtını en yüksek oranda verdi. Hekimlerin sadece 172'si (%44,2) KKY ile ilgili meslek içi eğitim aldığını, 278'i (%71,5) ise eğitimlerinin yeterli seviyede olmadığını belirtti. KKY hastalarına öneride bulunma sıklığı açısından aile hekimliği uzmanları lehine istatistiksel açıdan anlamlı seviyede farklılık saptandı. Sonuç: Kronik kalp yetersizliği hastalarının tanı, tedavi ve takibi konusunda aile hekimlerinin eğitim düzeyi ve mesleki tecrübesi arttıkça daha iyi sonuç alınabileceği açıktır. Görevde olan aile hekimlerinin KKY konusunda eğitime ihtiyacı ve bir üst basamak branş hekimleri ile iletişim kalitesinin arttırılması ihtiyacı olduğu gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the management, diagnosis, follow-up and treatment approaches of family physicians working in Kocaeli province of patients with chronic heart failure (CHF) were investigated. It was aimed to reveal whether there is a need for information, communication and training. Materials and Methods: The study was designed as a single-centered descriptive survey study. A total of 549 family physicians working in Kocaeli province between 02.01.2021 and 30.05.2021 were included in the study. Data were collected through a survey study. Results: 389 family physicians participated in our study. 137 (35.2%) of the physicians participating in the study stated that they had more than 40 registered CHF patients, and 331 (85.1%) of the physicians stated that they identified CHF patients thanks to the CHF treatment they were receiving. 203 (55.9%) of the physicians stated that the measurements of natriuretic peptides are applicable methods in family medicine clinics if the necessary training and opportunity are provided. In the treatment of CHF, physicians gave the answer that I can follow up with a cardiologist only for ACEI, ARB, BB, diuretic drugs with the highest rate. Only 172 (44.2%) of the physicians stated that they received in-service training on CHF, while 278 (71.5%) stated that their training was not at a sufficient level. A statistically significant difference was found in favor of family medicine specialists in terms of the frequency of making recommendations to CHF patients. Conclusion: It is clear that better results can be obtained as the education level and professional experience of family physicians increase in the diagnosis, treatment and follow-up of patients with chronic heart failure. It seems that family physicians on duty need training on CHF and need to improve the quality of communication with higher-level branch physicians.