Sağlık Turizmi işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği algısı ve güvenlik iklimi ölçümü: Sivas ili örneği
Occupational health in health tourism enterprises andsecurity perception and security climate measurement: Sivas provincial example
- Tez No: 716270
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TUĞKAN ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Güvenlik Kültürü, Güvenlik İklimi, Health Tourism, Occupational Health and Safety, Safety Culture, Safety Climate
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
İş sağlığı ve güvenliği, insanın fiziksel, sosyal ve ruhsal sağlığını korumayı merkeze alan kuralların uygulanmasıdır. Çalışanlar için önemle üzerinde durulması gereken konuların başında gelen bu uygulamalar, sanayiden, üretime, sağlıktan lojistiğe kadar tüm alanlarda hayati öneme sahiptir. Sonuçları açısından bakıldığında sadece kazaya uğrayan değil, işveren ve kurum/kuruluş için telafisi mümkün olmayan kayıplar doğurmaktadır. Günümüzde insanların sağlık konusunda daha fazla bilinçlenmesiyle birlikte güvenlik algısı da değişmekte ve bunun neticesinde iş sağlığı ve güvenliği konusuna verilen önem de artmaktadır. Bu araştırmanın amacı sağlık turizmi işletmelerinde çalışanların iş sağlığı ve güvenliği algılarının tespit edilmesi, güvenlik ikliminin ölçümü yapılarak bu alanda geliştirilecek iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesidir. Çalışmada ölçüm metodu olarak geçerliliği kabul edilmiş olan NOSACQ-50 İskandinav İş Güvenliği İklim Anketi (Nordic Occupational Safety Climate Questionnaire) kullanılmıştır. Bu amaçla söz konusu anket, Sivas ilinde faaliyet gösteren sağlık turizmi işletmelerinde görev yapan personele uygulanarak elde edilen veriler SPSS paket programında analiz edilmiş ve bulgular yorumlanmıştır. 7 adet alt boyuttan oluşan anket verileri ışığında katılımcıların cinsiyet dağılımları, aylık gelir seviyesi, işletmede çalışma süreleri ve sektördeki çalışma süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sonuç olarak çalışanların demografik özelliklerine göre iş güvenliği algısı değişmekte olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Occupational health and safety is the application of rules that center on protecting people's physical, social and mental health. These applications, which are at the forefront of the issues that need to be emphasized for the employees, are of vital importance in all areas from industry to production, from health to logistics. In terms of its results, it causes irreparable losses not only for the accident victim, but also for the employer and the institution/organization. Today, as people become more conscious about health, the perception of safety is changing, and as a result, the importance given to occupational health and safety is increasing. The aim of this research is to determine the occupational health and safety perceptions of the employees in health tourism enterprises, to measure the safety climate and to determine the occupational health and safety measures to be developed in this area. The NOSACQ-50 Scandinavian Occupational Safety Climate Questionnaire, which has been validated as a measurement method, was used in the study. For this purpose, the aforementioned questionnaire was applied to the personnel working in the health tourism enterprises operating in the province of Sivas, and the data obtained were analyzed in the SPSS package program and the findings were interpreted. In the light of the survey data consisting of 7 sub-dimensions, statistically significant differences were found between the gender distribution of the participants, monthly income level, working time in the enterprise and working time in the sector. As a result, it has been observed that the perception of occupational safety changes according to the demographic characteristics of the employees.