Profesyonel futbolcularda duygusal zekâ ile motivasyon ilişkisinde kişilik tipinin aracı rolü
The mediating role of personality TYPE in the relationship between emotional intelligence and motivation in professional football players
- Tez No: 716335
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN ADİLOĞULLARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Motivasyon, Kişilik, Profesyonel Futbolcu, Emotional Intelligence, Motivation, Personality, Professional Footballer
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırma profesyonel futbolcularda duygusal zeka ile motivasyon ilişkisinde kişilik özelliklerinin aracı etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya 2020–2021 futbol sezonunda Türkiye profesyonel futbol kulüplerinde [Spor Toto Süper Lig, Spor Toto 1.Lig, Spor Toto 2.Lig ve 3.Lig ] aktif olarak oynayan toplam 234 profesyonel futbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada profesyonel futbolcuların demografik bilgilerinin yanı sıra Duygusal Zekâ Envanteri, Sporda Güdülenme Ölçeği II (SGÖ-II) ve On-Maddeli Kişilik Ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS (20.0) programı kullanılmıştır. İkili gruplarda Mann-Whitney U Testi, ikiden fazla grupların analizinde ise Kruskal-Wallis Testi ile incelenmiştir. Bağımlı değişken ile bağımsız değişken arasındaki etki derecesine regresyon analizi ile değişkenler arasındaki ilişkiye ise spearman korelasyon analizi ile bakılmıştır. Duygusal zekâ ile güdülenme arasındaki ilişkide kişiliğin aracı rolünü belirlemek için ise AMOS programı kullanılarak aracı değişken analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda; Araştırmaya katılan futbolcuların duygusal zekâ düzeylerinin medeni durumlarına göre anlamlı farklılık gösterdiği, motivasyon düzeylerinin ve kişilik özelliklerinin ise medeni durumlarına göre anlamlı farklılık göstermediği bulunmuştur. Süper lig kategorisinde oynayan futbolcuların duygusal zeka düzeyleri, 3. lig kategorisinde oynayan futbolcuların motivasyon düzeyleri daha yüksek bulunmuş, futbolcuların duygusal dengelilik kişilik özelliğinde ise oynadıkları lig kategorisine göre anlamlı farklılık saptanmıştır. Bununla birlikte futbolcuların yaş ve sporculuk yılları ile duygusal zekâ düzeyleri arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu bulunmuştur. Profesyonel futbolcularda duygusal zekânın motivasyon üzerindeki etkisine sorumluluk ve yumuşak başlılık kişilik özelliklerinin kısmi aracı etkisi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to analyse the mediating effect of personality traits on the relationship between emotional intelligence and motivation in professional football players. A total of 234 professional football players who play actively in Turkish professional football clubs [Spor Toto Süper Lig, Spor Toto 1st League, Spor Toto 2nd League and 3rd League] in the 2020-2021 football season voluntarily participated in the research. Emotional Intelligence Inventory, Sports Motivation Scale II (SIS-II) and Ten-Item Personality Scale as well as the demographic data of professional footballers are used as a means data collection. SPSS program was used in the analysis of the data. The Mann-Whitney U Test was used in paired groups, and the Kruskal-Wallis Test in the analysis of more than two groups. The degree of influence between the dependent variable and the independent variable was analyzed by using regression analysis, and the relationship between the variables was analyzed by using Spearman's correlation analysis. In order to determine the mediating role of personality in the relationship between emotional intelligence and motivation, mediating variable analysis was performed by using the AMOS program. As a result of the findings; It was determined that the emotional intelligence levels of the footballers participating in the study differed significantly according to their marital status, while their motivation levels and personality traits did not differ significantly. The emotional intelligence levels of the footballers playing in the super league category and the motivation levels of the footballers playing in the 3rd league category were found to be higher, and there is a significant difference in the emotional stability personality traits of the footballers according to the league category they played. It was found that there is a positive relationship between the age and athletic years of the footballers and their emotional intelligence levels. It was determined that effect of emotional intelligence on motivation in professional footballers was partially mediated by the personality traits of conscientiousness and agreeableness.