İlk Türk devlet ve topluluklarında adalet ve hukuk anlayışı (Osmanlı Devleti'ne kadar)
Justice and law concept in the first Turkish states and societies (Until the Ottoman State)
- Tez No: 716410
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Turkish-Islamic Civilization, Law, Justice
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Toplumun mensup olduğu kültürü ve bu kültürün özelliklerini tanımlamak için, günlük yaşamda gerçekleştirdikleri bütün eylemleri incelemek gerekmektedir. Toplumun yaşayış biçimini oluşturan eylemler, kültürü oluşturmakta ve bu kültür, bir toplumu diğer toplumlardan ayıran özellikler karşımıza çıkmaktadır. Diğer yandan toplumun düşünce dünyası da kültürlerini oluşturan başka bir unsurdur. Toplumların kültürleri; düşünce yapılarına, gelenek ve göreneklerine, bulundukları coğrafyaya, bulundukları siyasi duruma, uygun olarak yaşamlarını sürdürmeleri için yaptıkları ey doğmuştur. Böylelikle toplumların yaşayış biçimi, kültürlerini şekillendirmede etkili olmuştur. Toplumun içinde bulunduğu şartlara göre şekillenen en iyi yaşam biçiminin, nesilden nesile aktarılması için toplum, bu yaşam tarzının özelliklerini belirlemiş, bu özellikler hukuk düzen çıkarmıştır. Toplumların oluşturdukları hukuk düzeni onların yaşayış tarzından doğmuş, kurdukları devletler bu hukuk düzenine göre teşkilatlanmıştır. Türklerin tarihi kayıtlara ilk yansıdıkları dönemde ismini Türklerin yaşadıkları coğrafyadan bozkır kültürüne mensup oldukları anlaşılmaktadır. Orta Asya'nın bozkırlarında konargöçer yaşam tarzında hayatlarını sürdüren eski Türkler hareketli yaşam sayesinde Orta Asya'da basmadık toprak bırakmamışlardır. Türklerin kendi hukuk kuralları olan törenin, bozkır kültürünün hukuki sınırlarını çizdiği anlaşılmaktadır. Türklerin İslam dini ile tanışmasından sonra dahi Türk topluluklarında törenin devlet ve halk hukukunda etkili olduğu görülme Tiirk topluluklarının İslam dinini kabul etmesiyle İslam hukuku şeriat Türk hukuku olan töre, bir aray Türk İslam kültürü ortaya çıkmıştır. Bu çalışmamızda İslam öncesinde ilk Türk devletlerinde ve İslam' a geçiş dönemlerinde Türk devlet ve topluluklarında hukuk ve adalet anlayışları
Özet (Çeviri)
To define the culture that society belongs to and the characteristics of this culture, it is necessary to examine all the actions that this society has taken in daily life. The actions that form the way society lives form culture. and this culture comes to us as a characteristic that separates one society from other societies. On the other hand, the thought world of society is another element that creates the culture of this society. The cultures of the societies were born as a result of their actions to sustain their lives in accordance with their mindset, traditions and traditions, the geography they are in, the political situation they are in. So the way societies live has been effective in shaping their culture. The society has defined the characteristics of this lifestyle to transfer the best way of life that is shaped according to the conditions in which society is present from generation to generation. These characteristics have revealed the legal order of society. The legal order that societies form was born out of their way of living. The states they founded are organized according to this law. It is understood that Turks are from the steppe culture when they first reflect on historical records. Steppe is the name of the geography they live in. The ancient Turks, who lived in the rural countryside of Central Asia in the nomadic way of life, have reached every place in Central Asia thanks to this lively life. It is understood that t , constitute the legal rules of the steppe culture. Even after the Turk in Turkish communities is seen to be effective in state and public law. Turkish communities accepted the religion of Isl IV together to create a Turkish-Islamic culture. This study will examine the understanding of law and justice in Turkish states and communities before Islam and during the transition to Islam.