Libya'daki üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeyleri üzerine bir inceleme
Research on financial literacy level of university students in Libya
  1. Tez No: 716416
  2. Yazar: ALI AMHIMMID MOHAMMED ELDERBAG
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK DAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Okuryazarlık, Davranışsal Finans, Öğrenci, Anova. 2020, 73 sayfa, Financial Literacy, Behaivoral Finance, Students, Anova 2020, 73 Pages
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Finansal okuryazarlık, bireylerin finansal kararlarında, finansal tutumlarında ve finansal davranışlarında optimum karar almak için gerekli olan bilgi ve deneyimlerden oluşan bir kavramdır. Finansal okuryazarlık her geçen gün önemi artan ve sıkça çalışılan bir konu olmuştur. Günümüz teknolojisinde finansal olayları anlayabilmek için herkesin temel düzeyde finansal okuryazar olması gerektiği düşünülmektedir. Üniversite eğitim müfredatlarına finansal okuryazarlık dersinin konulmasının faydalı olabileceği düşünülmektedir. Üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeylerinin değerlendirilmesinin öğrencilere ve literatüre faydalı olacağı düşünülmektedir. Çalışmanın amacı Libya'daki üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeylerinin tespit edilmesidir. Bu amaçla Libya'da öğrenim gören 431 üniversite öğrencisinden anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler ile frekans, t testi ve ANOVA testleri yapılmıştır. Öğrecilerin finansal okuryazarlık düzeyleri finansal okuryazarlık skorları ile değerlendirilmiştir. Ayrıca cinsiyetin, yaşın, sınıfın, öğrenim türünün, baba ve anne eğitim düzeylerinin, kredi kartı kullanma durumunun, özel emeklilik sistemine dahil olup olunmadığı ve internet bankacılığı kullanma durumu açısından analizler yapılmıştır. Analiz sonucunda öğrencilerin finansal okuryazarlık düzeylerinin %40 olduğu, finansal okuryazarlık düzeyi ile cinsiyet ve kredi kartı kullanma arasında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Financial literacy is a concept that consists of the knowledge and experience necessary to avoid financial difficulties by making optimum decisions in individuals' financial decisions, financial attitudes and financial behaviors. Financial literacy has become an increasingly important topic and has been frequently studied in the literature. In today's technology, it is thought that everyone should be financial literate in order to be aware of financial events. Therefore, it is thought that it would be beneficial to include a financial literacy course in education. It is thought that evaluating the financial literacy levels of university students will be beneficial for students and literature. The aim of the study is to determine the financial literacy levels of university students in Libya. For this purpose, data has collected from 431 university students studying in Libya using a survey method. Frequency, t test and ANOVA tests have conducted with the data obtained from the questionnaires. Financial literacy levels of students have evaluated with financial literacy scores. In addition, various analyzes have been made in terms of gender, age, type of education of the class, education level of the father and mother, whether it is included in the credit card use status, private retirement system and internet banking usage status. As a result of the analysis, it has determined that the financial literacy levels of the students have 40%, and there has a significant difference between the financial literacy level and gender and credit card use.