Türkiye'de konut talebini etkileyen faktörler
Factors that affect housing demand in Turkey
  1. Tez No: 716479
  2. Yazar: MERVENUR POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KIZILGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Konut Talebi, Granger Nedensellik Testi, Etki-Tepki Analizi, Varyans Ayrıştırma Analizi, ARDL Analizi, Housing Demand, Granger Causality Test, Impulse-Response Analysis, Variance Decomposition Analysis, ARDL Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de konut sektörünün talep yönünü etkileyen faktörler 2013:1-2021:6 dönemlerine ilişkin zaman serisi verileri ile araştırılmıştır. Makro boyutlu bu çalışmada yer alan veriler; konut satışları, faiz oranı, konut bakım ve onarım fiyat endeksi, işsizlik oranı, konut fiyat endeksi, tüketici fiyat endeksi ve tüketici güven endeksidir. Ekonometrik yöntem olarak çalışmada, Granger nedensellik testi, etki-tepki analizi, varyans ayrıştırma analizi ve ARDL analizi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, konut fiyat endeksinden, faiz oranından ve işsizlik oranından konut satışlarına doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi olduğu gözlenmektedir. Etki-tepki analizi sonuçlarına göre; konut fiyat endeksine, faiz oranına, işsizlik oranına ve tüketici güven endeksine verilen bir standart sapmalık şok karşısında konut satışlarının önce azaldığı, sonra arttığı görülmektedir. Benzer şekilde; tüketici fiyat endeksine, konut bakım ve onarım fiyat endeksine bir standart sapmalık şok verildiğinde ise konut satışlarının artan yönde tepki verdiği görülmektedir. Diğer taraftan Varyans ayrıştırma analizi sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde, konut satışlarındaki değişmelerin büyük çoğunluğunun kendisi ile açıklandığı, daha sonra konut fiyat endeksi, işsizlik oranı, faiz oranı, tüketici fiyat endeksi, tüketici güven endeksi ve konut bakım onarım fiyat endeksi ile açıklandığı görülmektedir. ARDL sınır testi, değişkenler arasında uzun dönemde eşbütünleşme ilişkisi olduğunu göstermektedir. Uzun dönemde faiz oranı, işsizlik oranı ve tüketici güven endeksi değişkenlerindeki artışın konut satışlarını düşürdüğü, bunun yanı sıra konut bakım onarım fiyat endeksindeki ve tüketici fiyat endeksindeki artışın konut satışlarını arttırdığı söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the factors that affect the demand direction of the housing sector in Turkey were investigated with time series data for the periods 2013:1-2021:6. The data which contained in this macro-dimensional study are house sales, interest rate, house maintenance and repair price index, unemployment rate, house price index, consumer price index and consumer confidence index. As an econometric method, Granger causality test, impulse-response analysis, variance decomposition analysis and ARDL analysis were applied in the study. According to the results of the analysis, it is observed that there is a uni-directional causality relationship from the house price index, interest rate and unemployment rate to house sales. Impulse response analysis shows that a one standard deviation shock to the housing price index, interest rate, unemployment rate and consumer confidence index, first decrease house sales and then increased. Similarly, when a shock with one standard deviation is given to the consumer price index and the housing maintenance and repair price index, house sales react in an increasing direction. On the other hand, when the variance decomposition analysis results are evaluated in general, it is seen that the majority of the changes in housing sales are explained by itself, and then by the housing price index, unemployment rate, interest rate, consumer price index, consumer confidence index housing maintenance, and repair price index. The ARDL bounding test demonstrate that there is a long-term cointegration relationship between the variables. In the long run, it can be said that the rise in the interest rate, unemployment rate and consumer confidence index variables has reduced housing sales, as well as the increase in the housing maintenance and repair price index and the consumer price index has increased housing sales.