COVID-19 ile artan bilgisayar kullanımının, aile hekimliği asistanlarının kişisel sağlıkları üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
Assessment of the effects of family medicine assistant personal health DUE to increasing computer usage with COVID-19
- Tez No: 716635
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Bilgisayar, Covid-19, Pandemi, Hekim, Internet, Computer, Covid-19, Pandemic, Medical Doctor
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Gelişen dünya düzeni ile hayatımıza giren bilgisayar sistemleri, her ne kadar ilk kullanıldığı zamanlarda bir odayı tamamen kaplasalar da zaman içerisinde bilgisayarların hem yapabildikleri işlem gücü hem de boyutlarında büyük değişiklikler görülmüştür. Boyutlarının küçülmesi ile artık sahip olduğumuz bu cihazlarda hayatlarımızda daha büyük yerlere sahip olmaya başlamış ve günlük yaşam içerisinde bir lüksten ziyade bir ihtiyaç haline gelmiştir. Çalışmada Türkiye genelinde Aile Hekimliği Asistanlarının sosyodemografik özellikleri, bilgisayar kullandıkları ortamların ergonomik uygunlukları ile Covid-19 ile birlekte artan bilgisayar kullanım sürelerine bağlı olarak ortaya çıkan ruhsal ve fiziksel problemler ile arasındaki ilişki tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Computer systems that take place in our lives with evolving World, although they occupied a whole room when it was first used , great changes were seen in both the processing power and size of the computers over time. With the shrinking of their size, these devices that we now have have started to have a essential place in our lives and have become a necessity rather than a luxury in daily life. In the study, it was tried to determine the relationship between the sociodemographic characteristics of Family Medicine Assistants in Turkey, the ergonomic suitability of the environments in which they use computers, and the mental and physical problems that arise due to increased computer usage times as a result of Covid-19.