Engelli bireylerin maneviyat algıları üzerine nitel bir araştırma
A qualitative study on perceptions of spirituality of persons with disabilities
- Tez No: 716645
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULHAKİM BEKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Social Work, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Engellilik, inanç ve imtihan, manevi destek, maneviyat
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Engellilik bireysel ve toplumsal bir olgudur. Engelliliğin bireysel boyutu fiziksel ya da zihinsel işlevlerde eksikliğin olması olarak tanımlanırken; toplumsal boyutu kısıtlılık yaşayan bireylerin sosyal hayata katılırken fiziki ve sosyal engellerle karşılaşması olarak tanımlanmaktadır. Kısıtlılık yaşayan engelli birey toplumdaki diğer bireylerden ayrılmaktadır. Engelli bireylerin sağlıklı bireyler gibi hayatını devam ettirebilmesi ve toplumsal hayatın birçok alanında var olması gerekmektedir. Ancak engelli bireyler toplumsal hayata katılırken sağlık sorunlarının dışında insanların önyargılı davranışlarıyla, mimari yapıların elverişsizliği, eğitim, sağlık ve istihdam gibi birçok sıkıntılı durumla karşı karşıya kalmaktadır. Bu sıkıntılara çözüm aramak için engelliliği tıbbi olarak, sosyolojik, psikolojik, ekonomik, kültürel ve dini açıdan değerlendirmek gerekmektedir. Bu çalışmanın temel amacı engelli bireylerin maneviyat algılarının incelenmesidir. Engelli bireyler yaşamlarının tümünde ya da bazı dönemlerinde biyolojik, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. Bu bireyler hayatlarının bazı dönemlerinde tıbbi ve sosyal bakıma da ihtiyaç duymaktadır. Bu bireylerin ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra manevi ihtiyaçlarının da karşılanması gerekir. Bu çalışma; engelli bireylerin ne tür zorluklar yaşadıklarını, bu zorluklarla nasıl mücadele ettiklerini, maneviyat ve manevi destek konusundaki fikirlerini öğrenmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda İstanbul'da yaşayan dokuz erkek ve dokuz kadınla, toplamda on sekiz engelli bireyle yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Engelli bireylerin maneviyat algılarının araştırıldığı bu çalışmada nitel araştırmanın betimsel analiz yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmacı tarafından temalara ayrılan veriler“Engelli Bireylerin Toplumsal Hayata Katılırken Yaşadığı Zorluklar”,“ Mimari Yapıların Elverişsizliği ile İlgili Sorunlar”,“Önyargı ve Olumsuz Davranışlarla İlgili Sorunlar”,“Engelli Bireylerin Maneviyatla İlgili Düşünceleri”,“Dini İnanç”,“Ahiret İnancı”,“Kader İnancı”,“Dünya Hayatının İmtihan Olduğu İnancı”,“Zorluklarla Başa Çıkmada Manevi Destek”,“Manevi Anlamda Güçlü Hissetmek İçin Dini Uygulamalar ve İbadetler”temaları altında toplanmıştır. Bu araştırmanın sonucunda engelli bireylerin erişim, eğitim, fiziksel çevre, ulaşım ve istihdam alanında sorun yaşadığı tespit edilmiştir. Engelli bireyler yaşadıkları sıkıntıları ailelerin manevi desteğiyle ve manevi açıdan kendilerini güçlü hissedecek dini uygulamaları yaparak aşmaya çalışmışlardır. Engelli bireylerin maneviyata dair düşüncelerini; dini inanç, ahiret inancı, kadere inanç, dünya hayatının imtihan olarak görülmesi şekillendirmektedir. Bu çalışmaya katılan engelli bireyler manevi açıdan kendilerini güçlü hissederek her türlü zorlukla mücadele etmekte ve karşılaştıkları her sıkıntının ölümden sonraki ahiret hayatında bir karşılığı olacağına inanarak yaşamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Disability is an individual and social phenomenon. While the individual aspect of disability is defined as a deficiency in physical or mental functions; the social aspect is defined as the physical and social barriers faced by individuals with limitations while participating in social life. Disabled individuals experiencing limitations are separated from other individuals in the society. Disabled individuals need to be able to continue their lives like healthy individuals and exist in many areas of social life. However, while individuals with disabilities participate in social life, apart from health problems, they face many troublesome situations such as prejudiced behaviors of people, inconvenience of architectural structures, education, health and employment. In order to find solutions to these problems, it is necessary to evaluate the disability medically, sociologically, psychologically, economically, culturally and religiously. The main purpose of this study is to examine the spirituality perceptions of disabled individuals. Disabled individuals cannot meet their biological, psychological and social needs in all or some periods of their lives. These individuals also need medical and social care in some periods of their lives. In addition to meeting the needs of these individuals, their spiritual needs must also be met. This work has been prepared to learn what kind of difficulties people with disabilities experience, how they struggle with these difficulties, and their opinions on spirituality and moral support. For this purpose, in-depth interviews were conducted with nine men and nine women living in Istanbul, a total of eighteen disabled individuals, using a semi-structured interview form. In this study, in which the spirituality perceptions of disabled individuals are investigated, the descriptive analysis method of qualitative research was preferred. The data divided into themes by the researcher are“Difficulties of Persons with Disabilities While Participating in Social Life”,“Problems Related to the Inappropriateness of Architectural Buildings”,“Problems Related to Prejudice and Negative Behaviors”,“Thoughts of Persons with Disabilities Regarding Spirituality”,“Religious Belief”,“Belief in the Hereafter”,“Faith in Destiny”,“Belief that Worldly Life is a Test”,“Spiritual Support in Coping with Difficulties”,“Religious Practices and Worships to Feel Spiritually Strong”.