Şirket baş yöneticilerinin (CEO) erken çocukluk dönemi oyunlarının ve oyun davranışlarının liderlik özellikleri açısından incelenmesi
Examination of the played by the Chief Executive Officers (CEO) of the company in their early childhood and the behaviors they exhibited in the plays in terms of leadership characteristics
- Tez No: 716737
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ALABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Psikoloji, Home Economics, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Erken çocukluk, Oyun, Oyun davranışları, Liderlik, Şirket baş yöneticileri (CEO), Early childhood, Play, Playing behaviours, Leadership, Chief Executive Officer (CEO)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu araştırmanın amacı, şirket baş yöneticilerinin (CEO) erken çocukluk dönemi (0-8 yaş arası) oyunlarının ve oyun davranışlarının liderlik özellikleri açısından incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu 2020/2021 öğretim yılında çeşitli alanlarda faaliyet gösteren belli bir ciro ölçüsüne sahip olan ve farklı sektörlerden 10 şirket baş yöneticisi (CEO) oluşturmaktadır. Çalışma verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen 11 soruluk yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Görüşmeler pandemi koşulları nedeniyle kimi katılımcılarla yüz yüze kimileriyle de çevrimiçi ortamda gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen görüşmelerde sorulan sorular haricinde katılımcıların eklemek istedikleri noktalar da not edilmiştir. Görüşme kayıtlarının dökümleri alınarak MaxQda 2020 sözel analiz programında düzenlenmiştir. Düzenlenen verilerin analizinde betimsel analiz ile içerik analizleri yürütülmüştür. Ulaşılan sonuçlara göre, araştırmaya katılan CEO'ların çoğunluğunun erken çocukluk döneminde (0-8 yaş arası) grupla oynanan oyunlara yöneldikleri, oyunlarda liderlik rolünü benimsemeye eğilim duydukları, takım arkadaşlarına karşı sorumluluk bilinciyle hareket ettikleri ve çocukluk döneminde kazandıkları bu özelliklerini yetişkinlik döneminde ve iş yaşamında bilerek ya da bilmeyerek devam ettirdikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the early childhood (0-8 years) plays and play behaviors of the company chief executives (CEO) in terms of leadership characteristics. The study group consists of 10 Chief Executive Officers who operate in various fields and whose annual turnover of the companies they work with meet the determined criteria and who are actively working in 2020/2021. Study data was collected using a semi-structured interview form consisting of 11 questions developed by the researcher. Due to the pandemic conditions, the interviews were held face-to-face with some participants and online with others. In the interviews held in the topics that the participants would add were also evaluated. The interview recordings were written and transferred to the MaxQda 2020 verbal analysis program. Descriptive and content analyses were carried out on the organized data. According to the results, it has been seen that; the majority of the CEOs participating in the research tend to played with groups in early childhood (0-8 years old); tend to adopt the leadership role in the plays; and tend to act with a sense of responsibility towards their teammates. In addition, it has been concluded that CEOs continue these traits that they acquired in childhood, knowingly or unknowingly, in adulthood and in business life.