KOBİ'lerde inovasyon (yenilikçilik) çalışmalarında başarı ve başarısızlıkların nedenleri
The causes of success and failure in the innovation studies of smes
  1. Tez No: 317111
  2. Yazar: SELMA KURDOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSİN AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, Yeni Ürün Geliştirme, İnovasyon, SME, New Product Development, Innovation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmanın amacı günümüz piyasa koşullarında önemli bir kavram haline gelen inovasyonun türlerinin, KOBİ'lerin inovasyon yapma yeteneklerinin ve yeni ürün geliştirmedeki başarı ve başarısızlıkların genel bir literatür taramasıyla bir araya getirilerek kullanıma sunulmasıdır.KOBİ'lerin araştırmaya konu olmasındaki en büyük etken ekonominin dinamosu olmalarına rağmen mikro, orta ve küçük ölçekteki işletmelerin sorunlarına fazla eğilinmediğinin görülmesi ve bu konudaki sınırlı sayıda araştırmaya katkı sağlamaktır.Günümüzde, inovasyon adından çok söz ettiren bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Öyle ki dünya ekonomisinin rotasını artık sermaye ve emek değil inovasyon, yani ?kar getiren yenilik? ler çizmektedir. Bu yenilikler öyle baş döndürücü bir hızla gerçekleşmektedir ki, değişimlere direnmek imkansız hale gelmiştir. Böylesi bir piyasa şartlarında sürekli olarak farklı, çarpıcı inovasyon yapan firmalar ayakta kalabilecektir.Bu açıdan bakıldığında, sahip olduğu imkanlar nedeniyle, büyük ölçekli işletmelerin daha avantajlı oldukları düşünülse de KOBİ'lerin (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmeleri) de birçok avantajı bulunduğunu unutmamak gerekir. Önemli olan inovasyonun bir şirket kültürü haline getirilmesi ve sürekliliğinin sağlanmasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta her Ar-Ge çalışmasının her zaman başarılı bir yenilik getirmeyebileceğidir. Bununla birlikte başarılı inovatif fikirlerin zaman zaman çok basit süreçler sonucunda ortaya çıkabileceği de unutulmamalıdır. Bazen hiç önemli görülmeyen bir fikir müşteri tarafından beğenilebilirken, çok beğenileceği düşünülen bir ürün pazarda tutunamayabilmektedir.Bu inovasyon fikirlerini firma içi veya dışı kaynaklardan sağlamak mümkündür. Günümüz yöneticilere düşen görev ise yeniliğe açık ve teşvik edici bir politika izlemeleridir. Ancak bu şekilde hem işletme bazında hem de ülke çapında kalkınma ve refah sağlanabilecektir.Yeni ürün geliştirme süreci, fikir üretme ile başlayıp bu fikirlerin ayıklanması, yeni ürün kavramının geliştirilmesi, pazarlama stratejisinin belirlenmesi, finansal analizlerin yapılması, ürünün geliştirilmesi ve ürün testinin yapılması ile devam edip pazar testi ve ticarileştirme ile sonuçlanan faaliyetlerden oluşmaktadır. Bu sürecin iyi işlemediği durumlarda firma büyük maddi kayıplara uğrayabilecektir. Bu nedenle tüm aşamaların titizlikle yürütülmesi gerekmektedir.KOBİ'lerde bu aşamalar tam olarak büyük ölçekli firmalar gibi işlememekte, işletme sahibinin aynı zamanda yönetici olması nedeniyle birçok işlem işletme sahibi tarafından yapılmakta ve bir çok önemli karar işletme sahibi tarafından tek başına verilmek zorunda kalmaktadır. Ülkemizde KOBİ yöneticilerinin genellikle yeterli eğitime sahip olmadığı, finansal sıkıntılar yaşadığı, gerekli makine ve teçhizata sahip olmadığı gerçeğinden hareketle KOBİ'lerde bu süreç başarıyla işlememektedir diyebiliriz. Hükümetler eliyle KOBİ'lerin bu sıkıntılarına en kısa sürede çözüm bulmak, toplumsal refah adına büyük önem taşımaktadır.Bu çalışma 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, inovasyon kavramı ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, yeni ürün geliştirme süreci ve stratejilerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde, KOBİ'lerin yeni ürün geliştirme çalışmalarına ve sorunları, son bölümde de yeni ürünlerin başarı ve başarısızlıkları masaya yatırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this paper is to put together and bring into use the types of innovation that has become an important concept in today?s market conditions, the capabilities of the SMEs innovation making and the success and failure in their developing a new product by a general literature search.The greatest factor for SMEs being the subject of a research is to contribute to the limited number of research in the area as even though they are the generator of the economy it is obvious that problems of micro, small and medium-sized enterprises are ignored.Today, innovation emerges as a concept which has become popular. So much so that it is the innovation that brings profit which sets the route of global economy rather than capital or labor. These innovations takes place at such a dizzying speed that it has become impossible to resist the changes. In such market conditions those firms which makes different and striking innovations will stand.From this perspective, because of their facilities, although large-scale enterprises are thought to be more advantageous it should be kept in mind that SMEs (Small and Medium-Sized Enterprises) have a lot of advantages. What is important is to maintain the persistence of innovation and make it a company culture. The thing to note here is that R&D work may not always bring a successful innovation. However, it should be noted that innovative ideas can emerge as a result of a very simple process from time to time. Sometimes an idea which is not considered significant might be liked by the customer while another which is thought to be admired by the customer may not find a place in market.It is possible to provide these innovation ideas from internal or external company resources. The duty of today?s managers is to follow an innovative and encouraging policy. Prosperity and business development both on the bases of company and throughout the country will able to be provided only in this way.New product development process consists of activities starting and continuing with producing and sorting out these ideas, developing the new product concept, setting down the marketing strategy, making the financial analysis, developing and testing the product and resulting with market testing and commercialization. In the cases which this process doesn?t work well the company may have large financial losses in the future. Therefore all steps should be carried out meticulously.These stages do not fully work in SMEs as in large-scale companies. Because business owner is also the administrator, many operations are carried out and important decisions have to be taken by the business owner alone. Starting from the fact that SME managers in our country often don?t have adequate training, necessarry machinery and equipment and are experiencing financial problems, we can say that in SMEs this process is inoperative. Finding a solution to these shortages of SMEs by the government is crucial for social welfare.This study consists of four parts. In the first chapter, general information is given about the concept of innovation. In the second chapter, new product development process and strategies are discussed. In the third chapter, new product development activities of SMEs and their problems and in the last chapter the successes and failures of new products are discussed in detail.