Helal sertifikalı ürünlerin satın alma niyeti üzerine etkisi: Cibuti örneği
The effect of perception of service quality on consumer satisfaction: The case of Djibouti
- Tez No: 716736
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHİR BENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Helal ürün, helal sertifika, satın alma niyeti, Halal product, halal certificate, purchase intention
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Günümüz rekabet dünyasında tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarını anlamak işletmeler için büyük öneme sahiptir. Müslüman tüketiciler için bir ürünü satın alıp almamasında istek ve ihtiyaçlarının yanı sıra helal olup olmaması da önemli bir etkendir. Helal kavramı; gıda, sağlık, kozmetik, tekstil, finans, turizm ve lojistik gibi birçok farklı iş kolunu kapsayan önemli bir kavramdır. Günümüz pazarlama dünyasında tüketicilerin helal sertifikalı ürün eğiliminin araştırılması önem arz etmektedir. Bu araştırmada tüketicilerin helal sertifikalı ürünlere yönelik algılarının satın alma niyetleri üzerindeki etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca çalışmada tüketicilerin helal sertifikalı ürünlere yönelik algıları ile satın alma niyetlerinin demografik özelliklerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği de tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre helal sertifikalı ürünlere yönelik algı ölçeğinin alt boyutlarından helal farkındalık, kişisel toplumsal algı, helal pazarlama ile helal sertifakasyon ve dini inanç faktörlerinin satın alma niyeti üzerinde pozirif yönlü anlamlı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's competitive world, understanding the demands and needs of consumers is of great importance for businesses. For Muslim consumers, whether it is halal or not is an important factor in purchasing a product or not, as well as their wishes and needs. The concept of halal; It is an important concept that covers many different business lines such as food, health, cosmetics, textile, finance, tourism and logistics. In today's marketing world, it is important to research the halal certified product trend of consumers. In this study, it was tried to determine the effect of consumers' perception of halal certified products on their purchase intention. In addition, in the study, it was tried to determine whether consumers' perceptions of halal certified products and their purchase intention differ significantly according to their demographic characteristics. According to the results of the research, it was determined that halal awareness, personal social perception, halal marketing and halal certification and religious belief factors, which are sub-dimensions of the perception scale for halal certified products, have a positive significant effect on purchase intention.