Pisidia Antiokheia'sı Roma İmparatorluk Dönemi kadın heykelleri
Antiokheia of Pisidia female sculptures of the Roman Imperial Period
  1. Tez No: 716835
  2. Yazar: SAMET KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZHANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Pisidia Antiokheia, Heykel, Kadın Heykelleri, Atölye, Dokimeion, Pisidia Antiokheia, Sculpture, Female Sculptures, Workshop, Dokimeion
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Pisidia Antiokheia'sı Roma İmparatorluk Dönemi Kadın Heykelleri adlı Tez çalışmasında; Isparta İli Yalvaç ilçesinde yer alan Pisidia Antiokheia'sı Antik Kentinde, 1908 yılından bugüne kadar yapılan kazılarda ele geçen kadın heykellerinin araştırma ve çalışma literatürünün çıkarılması, heykellerin tarihlendirilmesi, buluntu ve bulgular ışığında yerel heykel atölyesi ile ilgili soru ve sorunlara çözüm getirilmesi, amaçlanmıştır. Çalışmada: Günümüzde Yalvaç Müzesi'nde sergilenen, Pisidia Antiokheiası'nda ele geçmiş; Iulius-Cladiuslar, Antoninuslar ve Severuslar dönemlerine ait heykeltıraşlık eserler ele alınmıştır. Iulius-Cladiuslar dönemine tarihlendirdiğimiz eserlerden birçoğu, David, M. Robinson tarafından 1926 yılında yayınlanmıştır. Serap Erkoç doktora tezinde P. Antiokheiası'na ait Iulius-Cladiuslar dönemi iki özel kadın portresini, ayrıntılı olarak çalışmıştır. Antoninuslar dönemine tarihlendirdiğimiz eserlerden bazıları İsmail Karamut tarafından Dokimeion Atölyesi bağlamında araştırılmıştır. Toplamda yirmi-dokuz heykeltraşlık eserden oluşan katolog çalışmasında; üç tanesi Giyimli Kadın heykeli olarak adlandırılmış olup Antoninuslar dönemine, üç tanesi Tanrıça Heykellerine ait olup Iulius-Cladiuslar dönemine, Kadın portreleri dört tane olup üç tanesi Iulius Caldiuslar dönemi, bir tanesi Antoninuslar dönemine ait oldukları saptanmıştır. Kadın başı fragmanları olarak sınıflandırdığımız eserler dört tane olup üç tanesi Antoninuslar, bir tanesi ise Iulius-Cladiuslar dönemine tarihlendirilmiştir. Giyimli Kadın Heykeli Fragmanları oniki tane olup bunlardan G.K.H.F.1 Roma Cumhuriyet dönemi, dört tanesi Iulius Cladiuslar dönemi, dört tanesi Antoninuslar dönemi ve üç tanesi Severuslar dönemi heykeltraşlık eserlerinden oluşmaktadır. Eserlerden farklı olarak yerel atölye ile ilişkili, çıraklık eğitimi için deneme amaçlı kullanılan, üç adet ayak fragmanı da katalog çalışması kapsamında değerlendirilmiştir. Giyimli Kadın Heykelleri olarak adlandırdığımız üç eserin (Cornelia Antonia Heykeli dahil olmak üzere) yerli halkın ileri gelen ailelerine ve dört kadın portresinden iki tanesinin özel, iki tanesinin tanrıçalara, Kadın başı fragmanları olarak isimlendirdiğimiz dört parçanın tamamının ise özel kadın portrelerine ait oldukları anlaşılmıştır. Tez Çalışması sonucunda; Yalvaç Müzesi'nde sergilenen Roma İmparatorluk Dönemi Kadın Heykellerinin araştırma ve çalışma literatürleri çıkarılmıştır. Kadın heykelleri kataloglandırılarak, teknik ve üslup analizleri yapılmış olup Roma İmparatorluğu'nda hangi hanedanlık dönemine ait oldukları saptanmıştır. Benzer örneklerin saptanması ile dönemsel teknik işçilik analizleri yapılarak tarihlendirmeye gidilmiştir. Heykel atölyesi varlığına dair soru ve sorunlara, Dokimeion atölyesi ile ilişkilendirilen eserler de değerlendirilerek, çözüm getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Antiocheia of Pisidia in her thesis entitled female sculptures of the Roman Imperial Period; In the ancient city of Pisidia Antiokheia, located in the Yalvaç district of Isparta province, it is aimed to remove the literature on research and work of women's sculptures recovered during excavations since 1908, to date the sculptures, to solve questions and problems related to the local sculpture workshop in the light of finds and findings. In the study: sculptural works belonging to the periods of Iulius-Cladius, Antoninus and Severus were examined in Antiocheia of Pisidia, which are now exhibited in the Yalvaç Museum. Many of the works we have dated to the Iulius-Cladius period, David, M. It was published by Robinson in 1926. Serap Erkoç PhD thesis P. He studied in detail two particular portraits of women of the Iulius-Cladius period of antiocheia. Some of the works dated to the Antoninus period were investigated by Ismail Karamut in the context of Dokimeion workshop. In total, twenty-nine and catalog of works of sculpture work, the three-woman dressed as a statue named Antoninus period, three belonged to a statue of the goddess Iulius-Cladius period, the portraits of four women, three Iulius caldius period, period to date has shown that one Antoninus. The works, which we classify as fragments of the female head, are four, three of which are dated to the Antoninus period and one of which is dated to the Iulius-Cladius period. Fragments of the statue of a Dressed Woman are twelve of them.K.H.F.1 Roman Republican period, four Iulius Cladius period, four Antoninus period and three Severus period consists of sculptural works. In contrast to the works, three foot fragments associated with the local workshop, used for experimental purposes for apprenticeship training, were also evaluated as part of the catalog study. It is understood that the three works (including the Statue of Cornelia Antonia), which we call dressed women statues, belong to the prominent families of the indigenous people and two of the four portraits of women belong to special, two to goddesses, and all four pieces, which we call fragments of the female head, belong to special portraits of women. As a result of the dissertation work, research and study literature of women's sculptures of the Roman Imperial period exhibited in the Yalvaç Museum was published. Female sculptures were catalogued, technical and stylistic analyses were made and it was determined which dynastic period they belonged to in the Roman Empire. By detecting similar samples, periodic technical analysis of Labor was carried out and dated. Questions and problems related to the existence of the sculpture workshop were also evaluated and solved by evaluating the works associated with the Dokimeion workshop.