Şair el-Meliku'l-Emced'in hayatı ve Arap edebiyatındaki yeri
The life of the poet el-Meliku'l-Emced and his place in Arabic literature
- Tez No: 716842
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SOYUPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap Dili, Kral El-Emced, Arap Şiiri, Arap Edebiyatı, Eyyubi Dönemi, Arabic language, Al-Malik Al-Amjad, Arabic Poem, Arabic Literature, Era of Ayyubids
- Yıl: 2021
- Dil: Arapça
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada şair el-Melik El-Emced'in hayatına yer verilmiştir. Bunun yanı sıra hayatını ele alırken, El-Emced'in doğumuna, yetiştirilmesine, hocalarına, öğrencilerine ve eserlerine de yer verilmiştir. El-Emced'in aynı zamanda frenklere karşı haçlı seferlerine katılması ve Eyyübiler dönemindeki siyasi, edebi, kültürel ve sosyal hayatı ön plana çıkarılmıştır. Bu yüzden el-Emced'in şiirsel ve edebi çalışmalarına daha detaylı yer verilmiş olup, yaptığı çalışmalarda ve katıldığı seferlerdeki duruşları ön plana çıkarılarak anlatılmıştır. El-Emced'in yaşadığı dönemdeki şairler arasındaki yeri ve edebiyatçıların El-Emced hakkındaki düşünceleri da anlatılmıştır. El-Emced'e çağdaş şair ve yazarların kitaplarında hak ettiği değer verilmemiştir. Daha sonraki bölümlerde, gazel, aşk, içki, şeref, tutku ve ağıt/mersiye gibi el-Emced'in şiirsel amaçlarına yer verilmiştir. El-Emced'in politik, betimleme ve ritmik tasavvurlarına da değinilmiştir. Ayrıca dil ve üslub açısından, şiirine açık ve derin anlamlar katmak için çalışma, sorgulama, itiraz, olumsuzlama, yasaklama ve hüzün gibi yöntemleri kullanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research became especially valuable since it addressed the issue of a very distinguished and talented poet, who preoccupied the studies and researches of past and existing scholars and researchers. The study commenced with introducing the life of the poet Al-Malik Al-Amjad, followed by his birth, growing up, teachers and students, writings, precious literary career, relationship with the city of Baalbek, and how he chaired the presidency of it and how abandoned, his involvement in crusades, about the political, literature, cultural and social life of the poet in the era of Ayyubids and the changes in all levels in this era. The research also traced the poetrical features of his poems and status among poets of his time and status in the Arabic poets. Moreover, the view of writers and authors about Al-Malik Al-Amjad. It turns out that the modern writers have not been fear with him and has been demonized and hence his right get lost. Then, we moved to the poetic purposes of Al-Malik Al-Amjad's poems, which are divided into; ghazal (love poems), khamriyyah (wine poems), fakhr (boasting), hamasah (bravery poems) and ritha' (elegy). His poetic imagery is divided into rhetorical, fictitious and rhythmic imagination. Finally, the research was completed with language and style, and divided into query, calling, negation, prohibition and wishing styles. The poet used these styles in his poems to add deep and clear meanings to his poems.