ABCD 2014-2021 yılları arasındaki ödüllü kitap kapaklarının tipografik açıdan incelenmesi
A typographical analysis of the award-winning book covers of ABCD 2014-2021
- Tez No: 716859
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REFİK YALUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Yazı, Kâğıt, Kitap, Kitap Kapağı, Matbaa, Tipografi, Tipografi Çeşitleri, Sanat, Graphic Design, Text, Paper, Book, Book Cover, Printing House, Typography, Types of Typography, Art
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Metni oluşturan her bir harf Çince, Latince, Arapça, Braille bile olsa hepsinin bir tek ortak amaçları vardır. Kolektif kültürü koruyarak metni gelecek nesillere anlaşılır bir şekilde iletmektir. Bu metinleri oluşturan tipografi topluluğu çocuk için bir hikâye, kullanıcı için bir kılavuz, tarihçi için yazma eser ya da bir mütedeyyin için kutsal metinler olabilir. Bir metnin en acil durumlarda kendini okutturma işlevi olmalıdır. Düşmekte olan uçakta, tasarlanmış olan acil yardım kılavuzundaki doğru tipografinin hayat kurtarma niteliği vardır. Kitaplarda ise içeriği oluşturan faydalı metinlerin özünü ifade edecek bir ön sunuma, mesajı anlaşılır şekilde okuyucuya iletecek bir ana görsele veya alıcıya kendini görsel olarak anlatan kapak tasarımına ihtiyaç vardır. Bu araştırma The Academy of British Cover Design tarafından ödül almış kitap kapaklarının tipografik gelişim sürecinin grafik tasarım ilkeleri açısından incelenmesi için hazırlanmıştır. Kitap, kâğıt, kapat ve tipografinin tarihçesi, matbaa ve kitabın gelişimi; tasarım unsurları, baskı sonlandırma, tipografi çeşitleri gibi başlıklar ele alınacaktır. Bu çalışma ile kitap tasarlayan yayınevleri, tasarım ajansları, bağımsız tasarımcılar için yurtdışı kaynaklı kapak tasarımlarında kullanılan tipografinin gelişimini, kuralları ve kullanımı örnekler ile irdelenecektir. Okunurluğu yüksek modern kitap kapakları tasarlamayı sağlayacak öneriler göstermek gayesi amaç edinmiştir. Sonuç olarak, doğru ve etkili bir tipografi kullanılarak tasarım yapılan kapak görsellerinin daha fazla ödüle layık görüldüğü incelenmiş ve etkileşim açısından daha başarılı olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Even if each letter that makes up the text is Chinese, Latin, Arabic, Braille, they all have one common purpose. To convey the text in an intelligible way to future generations while preserving the collective culture. The typographic community that composes these texts can be a story for the child, a guide for the user, a manuscript for the historian, or sacred texts for a conservative. A reader should have the function of making itself read in the most urgent situations. On a crashing plane, the correct typography in the designed emergency manual has a lifesaving quality. In books, on the other hand, there is a need for a preliminary presentation that will express the essence of the precious texts that make up the content, a main visual that will convey the message to the reader in an understandable way, and a cover design. This research has been prepared to examine the typographic development process of the book covers awarded by The Academy of British Cover Design in terms of graphic design principles. History of book, paper, close and typography, development of printing press and book; topics such as design elements, print finishing, typography types will be discussed. This study will examine the effect, rules, and typography used in cover designs of foreign origin for publishing houses, design agencies, and independent designers with examples. It aims to show suggestions that will enable to design of modern book covers with high readability. As a result, it has been observed that cover designs made using correct and effective typography are deemed worthy of more awards and are more successful in terms of interaction.