Kuşaklar arası toplumsal değerfarklılaşmasının iletişim engeli olarakyansıması (KKTC örneği)
Reflection of intergenerational social valuedifferentiation as a communication barrier (TRNC case)
- Tez No: 716895
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERİMAN SAYGILI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Değerler, Toplumsal Değişim, Kuşaklararası Çatışma, İletişim Engelleri, Social Values, Social Change, Intergenerational Conflict, Communication Barriers
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
İletişim teknolojilerinde baş döndürücü seviyedeki gelişmelere koşut olarak hızlanan küreselleşme sürecinin toplumsal düzlemde sosyokültürel değişime ve aile yapısının doğasına ve niteliklerine etkisiyle oluşan sosyal değerlerdeki yozlaşma ve değişimin kuşakların tutum ve davranışlarına, eylem ve söylemlerine ve iletişim biçimlerine yansıdığı görülür. Bu yansımalar sonucunda; kuşaklar arasındaki ilişkilerde, etkileşim ve iletişimde yetersizlikler, kesintiler, kopukluklar ve anlaşılamama gibi olumsuzluklar etkin olmaya başlar, bu durum da sosyal çatışmalara yol açar ve nesiller arasında sağlıklı iletişimi hemen hemen imkânsız kılar. Bu araştırma ile; kuşaklar arasında zaman içerisinde gerçekleşen değer yargılarındaki ayrışımlar ve değişimlerin hangi boyutta yaşandığını ve var olduğunu, bu değişimlerin kişiler arası iletişime bir iletişim bozukluğu olarak yansıyıp yansımadığını ve bunun neticesinde yaşanan sosyal çatışmalar ve iletişim engellerinin toplumsal yaşamda nasıl ve hangi düzeyde gerçekleştiğinin ya da gerçekleşmediğinin tespiti amaçlanmıştır. Bu maksatla, KKTC örneğinde kullanılmak üzere anket hazırlanmış ve saha uygulaması yapılarak elde edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre: Genç ve yaşlı nesil katılımcıların, toplumsal değerler üzerinden iletişim kurmada engellerle karşılaştıkları, bu nedenle de, bu iki kuşak arasında çatışma yaşandığı bulgulanmıştır. Aynı şekilde, genç ve yaşlı kuşakların aralarında etkin bir iletişim kurmada toplumsal değer değişimlerinin orta düzeyde engellik vasfı taşıdıkları görülmüştür. Bunun yanında, hem genç nesiller hem de yaşlı nesiller içerisinde, kadınlara göre erkeklerin daha fazla iletişimsizlik, çatışma ve iletişimlerinde engellerle karşılaştıkları ortaya konmuştur. iv Elde edilen verilerde; hem genç hem de yaşlı nesillerin toplumsal değerlerdeki değişimler nedeniyle iletişimde yaşadıkları engellerin ve aile içi çatışmaların ebeveynlerin doğum yerlerinden (KKTC ve T.C.) kaynaklı bir farklılaşma göstermedikleri bulgulanmıştır. Yine, aynı şekilde, araştırma bulgularında, genç ve yaşlı nesil katılımcıların ikamet ettikleri bölgelere göre de farklılaşması gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
It is seen that the globalization process which accelerates parallel to the dizzying developments in communication technologies reflects on socio-cultural change and the nature and qualities of family structure. As a result of these reflections; negativities such as inefficiencies, interruptions, disruptions and incomprehensibility in relations, interactions and communication between generations begin to be effective, which leads to social conflicts and makes healthy communication between generations almost impossible. With this research; it was aimed to determine the extent to which divisions and changes in value judgments that occur between generations are experienced and existed, whether these changes are reflected in interpersonal communication as a communication disorder, and how and in what level the social conflicts and communication barriers are realized in social life. For this purpose, a questionaire was prepared to be used in the TRNC sample and the data obtained by field application were analyzed. According to the findings of the research: It was found that young and old generation participants faced obstacles in communicating over social values and therefore, there was a conflict between these two generations. Likewise, it is seen that social value changes have moderate disability characteristics in establishing effective communication between young and old generations. In addition, both young generations and older generations have shown that men are more confronted with lack of communication, conflict and barriers than women. In the data obtained; It has been found that the barriers and communication in the family due to changes in social values of both young and old generations do not show any difference from the place of birth of the parents (TRNC and TC). Again, in vi the research findings, it was not observed that young and old generation participants differed according to the regions where they reside.