Enamel color change evaluation of repeated bonding of two different mesh base brackets using A digital spectrophotometer
İki farklı örgü taban yapısına sahip braketin tekrarlanan bağlanmasının mine renk değişimi üzerindeki etkisinin spektofotometre ile değerlendirmesi
- Tez No: 716993
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKSU TRAKYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Renk değişiklikleri, cilalama yöntemleri, kalan yapışkan, Color changes, polishing methods, remnant adhesive
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı örgü taban yapısına sahip iki farklı metal braketin tekrarlanan bağlanmasının mine yüzeyindeki renk değişimine etkisinin dijital spektrpfotometre ile incelenmesidir. Gereç ve yöntem: 40 adet çekilmiş küçük azı dişi rastgele Grup 1 (G1) ve Grup 2 (G2) olarak 20 adet olacak şekilde iki gruba ayrılmıştır. G1deki dişlere 80-gauge foilmesh tabanlı metal braketler, G2 deki dişlere ise micro etched tabanlı metal braketler uygulanmıştır. Her iki grup A ve B olması üzere 10 adet olacak şekilde iki eşit alt gruba ayrılmıştır (G1A, G1B, G2A, G2B). Braket koparma işleminden sonra A alt gruplarında white stone , B alt gruplarında ise soflex diskler ile cilalama işlemi uygulanmıştır. Braket koparma ve cilalama işlemi 3 defa tekralanmıştır. Mine yüzeyinin renk değerlendirmesi braket yapıştırmasından önce (T0) ve her braket koparma ve cilalama işleminden sonra (T1,T2,T3) Vita Easy Shade cihazı ile yapılmıştır. T1, T2 ve T3'de görsel olarak ARI skorlanması yapılmıştır. Bulgular: ΔE değerindeki en belirgin fark (11.7 ± 3),G1A grubunda ilk braket koparmasından sonra (T1) gözlenmiştir. T2' deki ΔE değerindeki en belirgin fark G1B ve G2A gruplarının arasında gözlenmiştir. Bununla birlikte, G2B ile diğer grupların karşılaştırmasında ΔE açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Kullanılan braket tabanı veya koparma sonrası cilalama işlemlerinin ARI skoru üzerinde anlamlı bir farkı bulunamamıştır. Sonuç: Micro-etched tabanlı braket (3M Unite Minyatür İkiz Metal Braketler, 3M Amerika) ile birlikte sofllex cila disklerinin kullanılması ile mine rengi korunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to examine the relevance between repeated bonding of two different metal brackets with different mesh base designs and enamel discoloration by using a digital spectrophotometer, followed by two different finishing methods. Materials and Method: Forty intact and non-carious premolars were randomly separated to two main groups of 20 as Group 1 (G1) and Group 2 (G2). 80-gauge foilmesh base metal brackets and micro etched base brackets were bonded to the teeth in G1 and G2, respectively. Both groups were subdivided into two subgroups A or B, where 'A' refers to polishing with white stone bur, while 'B' refers to polishing with soflex disks. Teeth color evaluation were performed using Vita Easy Shade Spectrophotometer before bonding brackets (T0) and after each debonding procedure (T1, T2, T3). ARI score was measured visually. ANOVA with post hoc analysis with a Bonferroni adjustment were utilized to compare color difference between time points in each group. Results: The most significant difference in ΔE (11.7 ± 3) was in G1A after the first debonding (T1) in comparison with whole groups. In (T2) the most significant difference in ΔE was noticed in G1B and G2A. However, in G2B there was no statistically significant difference in ΔE was found between groups. There was no significant difference in ARI score according to the used brackets or the polishing method. Conclusions: There was no significant enamel color changing when micro etched base brackets (3M Unite Miniature Twin Metal Brackets, 3M United States) with soflex disks was used.