Farklı restoratif materyallerde termal yaşlandırma ile çay, kahve, kola içeceklerinin renk stabilitesi ve mikrosertliğe etkisi
Evaluation of color stability and microhardness of various restorative dental materials following thermal aging and immersion in tea, coffee, and cola
  1. Tez No: 989745
  2. Yazar: KÜBRA ELİF KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN YASİN GÖNDER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3D baskı rezin, kompozit rezin, mikrosertlik, renk stabilitesi, termal siklus, 3D printing resin, composite resin, microhardness, color stability, thermal cycling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı üretim teknolojileri ile hazırlanmış restoratif materyallerin (3D baskı, direkt kompozit ve indirekt kompozit) termal yaşlandırma ve çay, kahve, kola gibi yaygın tüketilen içeceklerde bekletilmesi sonrası; renk stabilitesi (ΔE00) ve mikrosertlik (VHN) parametrelerindeki zamana bağlı değişimini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada iki adet 3D baskı rezini (Saremco Crowntec, Bego VarseoSmile TriniQ), bir indirekt kompozit (GC Gradia Plus) ve iki direkt kompozit (Micerium Enamel Plus HRi BioFunction, Ivoclar IPS Empress Direct) olmak üzere toplam beş farklı restoratif materyal kullanılmıştır. Her materyal grubundan 40 adet olmak üzere toplam 200 örnek hazırlanmıştır. Örnekler 5.000 döngü termal siklus işlemine tabi tutulduktan sonra dört farklı solüsyonda (çay, kahve, kola ve distile su) 12 gün süreyle bekletilmiştir. Renk ölçümleri spektrofotometre kullanılarak CIEDE2000 (ΔE00) formülüne göre, yüzey mikrosertlik ölçümleri ise Vickers sertlik testi (VHN) ile başlangıçta, termal siklus sonrasında, 6. ve 12. günlerde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi tekrarlı ölçümler (Repeated Measures), tek yönlü ANOVA ve iki yönlü ANOVA testleri kullanılarak yapılmış, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Mikrosertlik analizlerinde; en yüksek sertlik değerleri direkt kompozit grubunda (Micerium Enamel Plus HRi BioFunction) kaydedilirken, 3D baskı materyalleri (özellikle Bego VarseoSmile TriniQ) istatistiksel olarak en düşük sertlik değerlerini sergilemiştir. Tüm materyallerde zamanla ve solüsyon etkisiyle sertlik değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma tespit edilmiştir. Renk stabilitesi açısından; indirekt kompozit grubu (GC Gradia Plus), termal siklus ve solüsyon maruziyetinden en fazla etkilenen ve en yüksek renk değişimi gösteren materyal olmuştur. Buna karşın, 3D baskı materyalleri (Saremco ve Bego), renk stabilitesi açısından indirekt kompozite kıyasla daha dirençli bulunmuştur. Solüsyonlar arasında en fazla renklenmeye sırasıyla Kahve ve Çay neden olmuştur. Sonuç: 3D baskı teknolojisi ile üretilen daimi restorasyon materyallerinin renk stabilitesi açısından klinik kabul edilebilir sınırlar içinde başarılı sonuçlar göstermiştir. Bununla birlikte, yüzey mikrosertliği ve mekanik dayanım açısından geleneksel yüksek dolduruculu direkt kompozitlerin halen üstün performans sergilediği görülmüştür. Klinik materyal seçiminde estetik beklentiler ile oklüzal yükler ve uzun dönem mekanik performans birlikte değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the timedependent changes in color stability (ΔE00) and microhardness (VHN) of restorative materials fabricated using different manufacturing technologies (3D printing, direct composite, and indirect composite) after thermal aging and immersion in commonly consumed beverages such as tea, coffee, and cola. Materials and Methods: A total of five different restorative materials were used in this study, including two 3D-printed resins (Saremco Crowntec, Bego VarseoSmile TriniQ), one indirect composite (GC Gradia Plus), and two direct composites (Micerium Enamel Plus HRi BioFunction, Ivoclar IPS Empress Direct). Forty speci-mens were prepared from each material group, resulting in a total of 200 specimens. After being subjected to 5,000 thermal cycles, the specimens were immersed in four different solutions (tea, coffee, cola, and distilled water) for 12 days. Color meas-urements were performed using a spectrophotometer according to the CIEDE2000 (ΔE00) formula, and surface microhardness measurements were conducted using the Vickers hardness test (VHN) at baseline, after thermal cycling, and on days 6 and 12. Statistical analysis of the data was performed using repeated measures analysis, one-way ANOVA, and two-way ANOVA tests, with the level of significance set at p< 0.05. Results: Microhardness analysis revealed that the highest hardness values were recorded in the direct composite group (Micerium Enamel Plus HRi BioFunction), whereas the 3D-printed material (particularly Bego VarseoSmile TriniQ) exhibited statistically the lowest hardness values. A statistically significant decrease in hardness values was observed over time and with solution exposure for all materials. In terms of color stability, the indirect composite group (GC Gradia Plus) was the most affected by thermal cycling and solution exposure, exhibiting the highest color change values. In contrast, the 3D-printed materials (Saremco and Bego) demonstrated greater resistance to color change compared to the indirect composite. Among the solutions, coffee and tea caused the highest degree of discoloration, respectively. Conclusion: Permanent restorative materials fabricated using 3D printing technology demonstrated clinically acceptable color stability. However, conventional high-filled direct composites still exhibited superior performance in terms of surface microhardness and mechanical durability. Therefore, both esthetic expectations and occlusal loads, as well as long-term mechanical performance, should be considered together in clinical material selection.