Presidential system in Turkey and the USA : A comparative analysis
Türkiye ve ABD'de başkanlık sistemi: Karşılaştırmalı bir analiz
  1. Tez No: 717064
  2. Yazar: MAHFOUZ MAKO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHA OĞUZ ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Başkanlık sistemi, Türk tipi başkanlık, Siyasi system, Parlementerizm, Güçler ayrılığı, Presidential system, Turkish-type presidency, Political system, Parliamentarism, Seperation of powers
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Tarihin her aşamasında devletler kendi sosyal, demografik, siyasi, kültürel ve ekonomik özelliklerini baz alarak en uygun yönetim şeklini aramışlardır ve kendi ülkelerine göre farklı modelleri tercih etmişlerdir. Bugün, modern ve demokratik hükümet sistemleri ekseriyetle yargı, yürütme ve yasama erkleri arasındaki ilişkinin durumuna göre tanımlanmaktadır. Yasama ve yürütme erklerinin tek elde toplanmasına kuvvetler birliği denilmektedir. Bu ilkenin uygulanması ile birlikte ortaya parlamenter hükümet sistemi, monarşi ve diktatörlük çıkar. Bu yetkilerin tek bir elde değil de farklı kişi veya kurumlar tarafından paylaşılması durumunda kuvvetler ayrılığından bahsedilir. Kuvvetler ayrılığı prensibinin sonucunda ise başkanlık sistemi, yarı başkanlık sistemi ve parlamenter sistem meydana çıkmıştır. Türkiye'de“Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP)”iktidar olduğu 2000'li yıllardan itibaren gündemde kendine yer bulan ve zamanla“Türk Tipi Cumhurbaşkanlığı Modeli”şeklinde ifade edilen başkanlık sistemi, 16 Nisan 2017'de gerçekleştirilen referandum ile birlikte anayasal altyapısına“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”olarak kavuşmuştur. Sistemin hayata geçmesiyle birlikte akademisyenler, siyasiler ve sivil toplum kuruluşları Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin etkinliğini ve bütün siyasi sistemin uyum ve işlerliği hakkında çokça farklı görüş ifade etmişlerdir. Bu çalışmanın amacı, Türk tipi başkanlık sisteminin geçmiş yönetim sistemlerinde yaşanan sorunlara değinilerek ortaya çıkmış olmasına rağmen, uygulama yöntemleri açısından hala birçok zayıf noktasının olup olmadığını incelemektir. Bu amaçla öncelikle yönetim sistemleri ve cumhurbaşkanlığı tanıtıldı. Ardından, başkanlık sisteminin örnek uygulayıcısı olan ABD başkanlık sistemi anlatıldı. Ardından, Türkiye'nin geçmişten günümüze idari aşamaları ele alındı. Son olarak Türkiye'de uygulanan başkanlık sistemi ile ABD başkanlık sistemi karşılaştırılmış ve bazı güçlü ve zayıf yönler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, states have sought the most appropriate form of administration for their own political, social, economic, demographic and cultural characteristics and have applied various models according to their own countries. Today, democratic and modern government systems are mostly defined through how the relationship between the legislative, executive and judicial powers is established. The gathering of executive and legislative powers in one hand is described as the union of forces. As a result of the application of this principle, monarchy, parliamentary government system and dictatorship emerge. If the powers are not shared in one hand, but between separate institutions or individuals, the separation of powers emerges. As a result of the separation of powers principle, parliamentary system, semi-presidential system and presidential system have emerged. The presidential system, which has been on the agenda since the beginning of the 2000s when the Justice and Development Party (AKP) came to power and expressed as the“Turkish Type Presidential Model”over time, gained its constitutional infrastructure as the Presidential Government System with the constitutional amendment referendum dated April 16, 2017. After the system is put into practice, politicians, academics and non-governmental organizations, many different views are expressed and discussed over the effectiveness of the Presidential government system and the compliance of the entire political and administrative structure with the system. The aim of this study is to examine whether although the Turkish type of presidential system emerged by citing the problems in the past management systems, it still has many weak points in terms of its implementation methods or not. For this purpose, first of all, management systems and the presidency were introduced. Then, the US presidential system, which is the exemplary implementer of the presidential system, was explained. Then, the administrative phases of Turkey from past to present were discussed. Finally, the presidential system implemented in Turkey and the US presidential system were compared and some strengths and weaknesses were discussed.