Civilian oversight of the armed forces: Turkey, USA and France cases
Silahlı kuvvetlerin sivil denetimi: Türkiye, ABD ve Fransa örnekleri
  1. Tez No: 668497
  2. Yazar: ÜLKÜ NUR ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUDRET BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ordunun sivil denetimi, Sivil-asker ilişkileri, Kamuoyu denetimi, Parlamento denetimi, Yürütme denetimi, Türkiye, ABD, Fransa, Civilian control of the military, Civil-military relations, Public audit, Parliamentary control, Execution control, Turkey, USA, France
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 306
Özet
Silahlı kuvvetlerin siviller tarafından denetlenmesi tarih boyunca toplumlar açısından önemli bir mesele olarak ele alınmıştır. Meselenin bilimsel açıdan ele alınması ve bu konuda teoriler ortaya konulması ancak 1900'lerin ikinci yarısından sonra mümkün olabilmiştir. Askerin sivil denetimine dair ilk çalışmalar ABD'de yapılmıştır. Türkiye'de ise 2000'li yılların başından itibaren sivilleşme ve demokratikleşme çabaları kapsamında askerin sivil denetimi kapsamında adımlar atılmaya başlanmıştır. FETÖ terör örgütünün orduya sızmış olan uzantıları tarafından 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye'de yaşanan darbe girişimi sonrasında ülkede bir dizi yasal ve yapısal değişiklikler gerçekleştirilmiştir. Bu değişikliklerin bir bölümü de silahlı kuvvetlerin sivil denetimi ile ilgili düzenlemeler içermektedir. Bu tezin amacı da 15 Temmuz sonrasında gerçekleştirilen bu değişikliklerin demokratik ülke uygulamaları ile ne derece uyumlu olduğunu ortaya koymaktır. Türkiye'de yapılan değişikliklerin karşılaştırılacağı ülkeler olarak ABD ve Fransa tercih edilmiştir. Anglo Sakson ve Kıta Avrupası ülkesi olarak farklı hukuki ve idari sistemlere sahip olan bu iki ülkenin Türkiye'de 2018 yılı itibariyle uygulanmaya başlayan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine benzer yönetim sistemlerine sahip olmaları göz önünde bulundurulmuştur. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu esnasında idari yapılanmasında Fransa'nın örnek alınmış olması da ülke seçiminde belirleyici olmuştur. Karşılaştırmalı analiz yönteminin kullanıldığı çalışmada Türkiye, 15 Temmuz öncesi ve sonrası şeklinde dönemlere ayrılmıştır. Karşılaştırmaya esas olan veriler ise ikincil kaynaklardan elde edilmiştir. Çalışmada silahlı kuvvetlerin sivil denetimi konusunda yetki sahibi olan aktörlere göre bölümlendirme yapılmıştır. Bu alanda yetkili olan parlamento, yürütme, yargı ve kamuoyu tarafından yapılan denetim ayrı bölümler şeklinde ele alınmış, her bölümün girişinde genel bir bilgilendirme yapılarak daha sonra ülkeler incelenmiştir. Çalışmanın temel bulgusu 15 Temmuz sonrasında silahlı kuvvetlerin sivil denetimi alanında yapılan değişikliklerin demokratik ülke uygulamaları ile uyumlu olduğudur.
Özet (Çeviri)
The control of the armed forces by civilians has been considered an important issue for societies throughout history. It was only after the second half of the 1900s that the issue was dealt with scientifically and theories were put forward on this issue. The first studies on the civilian control of the military were carried out in the USA. In Turkey, it has begun to take steps on civilian control of the military since the early 2000s. The first steps taken in this regard have emerged as civilianization and democratization efforts. On July 15, 2016, FETO terrorist organization has tried to carry out a coup by the hand of extensions that have infiltrated the army in Turkey. After this failed coup attempt, a series of legal and structural changes were made in the country. Some of these changes include regulations on civilian control of the armed forces. The purpose of this thesis is to reveal to what extent these changes made after July 15 are compatible with the practices of democratic countries. The USA and France are the countries that are chosen for the comparison with the changes in Turkey. The preferred countries are the members of two different legal and administrative systems: Anglo-Saxon and Continental. Also these two countries have similar management system with Turkey's that have started to be implemented as of the 2018 Presidential System. In addition, during the establishment of the Republic of Turkey, having taken the example of France in the administrative structure has also been decisive in the country's election. In the study involving the use of comparative analysis, Turkey is considered as divided into the two periods: before July 15 and after. In the study, segmentation is made according to the actors who have authority over the civilian control of the armed forces. The parliament, the executive, the judiciary and the public, which are authorized in this field, have been handled as separate sections, and the countries were examined after the general information was made at the introduction of each section. The main finding of the study is that the changes made in the field of civilian control of the armed forces after 15 July are in line with the practices of democratic countries.