Eğitsel zihin haritaların kullanımıyla Türk öğrencilerin iletişimsel yeterliklerinin oluşturulması
Формирование коммуникативной компетентности студентов-турок посредством применения учебных ментальных карт
- Tez No: 717094
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMALA KARIMOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: iletişimsel yeterlilik, ikincil dilsel kişilik, Türk-Rus iki dillilik, eğitsel zihin haritalar, Competence, Secondary Linguistic Personality, Turkish - Russian bilingualism, Educational mind maps
- Yıl: 2022
- Dil: Rusça
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı, yabancı dil olarak Rusça öğrenen Türk öğrencilerinde iletişimsel yeterliliklerinin oluşumuna katkıda bulunacak bir eğitsel zihin haritalar kompleksi geliştirmektir. Araştırmanın amacı doğrultusunda öğrencilerin iletişimsel yeterliliklerinin oluşumuna ilişkin eğitsel zihin haritaların oluşturulması Mindomo (https://www.mindomo.com) uygulamasından yararlanılmıştır. Giriş, konuyu belirler, nesnenin ve konunun alaka düzeyini ve yeniliğini kanıtlar, ana amaçları ve hedefleri tanımlar, kavramı doğrular, araştırma yöntemlerini belirtir. Birinci bölümde dilbilimsel kaynaklarda iletişimsel yeterlilik kavramı ve onların oluşumu geniş bir şekilde aktarılmıştır. İkinci bölümde, İki dilli bir eğitim ortamında öğrencilerin iletişimsel yeterliliğinin oluşumunun dilbilimsel yönü, öğrencilerin sınıfta rusça iletişimsel yeterlilik becerilerinin oluşumunda eğitsel zihin haritaların bir araç olarak kullanım yöntemi göz önünde bulundurulmuş ve öneriler sunulmuştur. Çalışmanın sonucunda elde edilen bulgularına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the given research (exploration) is development of a set of thematic (curriculum) mental maps utilisation of which will promote the formation of communicative competence from the part of Turkish speaking students who study Russian as a foreign language. According to the objective of the work, in formation of educational mental maps for development of communicative competence of target students, the computer version of mind mapping such as Mindomo (https://www.mindomo.com) was applied. Introduction defines * the object, * relevance, * innovation of the given exploration. As well as it determines its goals and objectives, and confirms the conception and method of the research. In Chapter I, notion of communicative competence in linguodidactic sources and it's formation is widely explored. In Chapter II, linguistic aspects of formation of communicative competence of target students in bilingual environment were investigated.(reflected) *Some recommendations are offered. Conclusions drawn as the results of the research are also included.