Fasih arapçanın dünya dili olabilme imkânı
The opportunity of fasih Arabic to become a world language
- Tez No: 717161
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYDIN KUDAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Arapça dili, Evrensel, Dünya dili, Kadim medeniyetler, Küreselleşme, Arabic language, Ancient civilizations, Globalization, Universal, World language
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Fasih Arapçanın Dünya Dili Olabilme İmkânı Her bir dil, Dünya dili olma iddiasında bulunabilir. Her kültürün içinde, dünyaya yayılma çabası olabilir. Kültürleri geleceğe taşıyan etrafa yayan temel unsur dildir. Kadim diller, özellikle kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış diller, bu ideallerini gerçekleştirmek için birçok gayret ve tedbirler içinde olagelmişlerdir. Günümüzde Dünya dil ve dünya dili olma kriterleri farklılaşmakta veya farklı algılanmaktadır. Dünya dili olma iddiasında bulunan kadim dillerden bu idealini gerçekleştirebilmelerinin yolları ve bunu başarabilme durumları sürekli tartışılagelmiştir. Gerek kadimliği gerek İslam dininin kaynaklarına ev sahipliği yapması bağlamında Arapça için de bu iddia ve idealden söz edilir. Araştırmamıza konu olan problem şudur: Arap dili, kendisini diğer dillerden ayıran, bir Dünya dili olmaya hak kazandıran üstün özelliklerine rağmen, hâla siyasi nedenler ve dünya güçleri sebebiyle İngilizceyle karşılaştırılmaya devam ediyor. Bu çalışmada Fasih Arapçanın zengin kelime haznesi yanında, edat çokluğu, fiil türetim zenginli ve telaffuz, lafız ve dizim açısından kendine özgü meziyetleri bağlamında Fasih Arapça dünya dili olabilme imkânı incelenecektir. Bu özelliklerden en önemlileri şunlardır: 1 - Kelime hazinesi ve kelimeleri bakımından zengindir. 2 - Yapılarının esnekliği ve modernize edilenleri özümseme ve onlara isim bulma yeteneği. 3 - Daha disiplinli olmasını sağlayan sözdizimi ile karakterize edilir. Arap Dilinin Karşılaştığı Engeller: 1- Yerel yayılma 2 - Üniversitelerde ve bilimsel araştırmalarda akredite edilmemiş. 3 - Yazarken Latin harflerinin kullanılması. Arapça, farklı dönemlerde bilim ve bilginin diliydi ve tekrar aynı konumu işgal edebiliyor. Günümüzde gerilemesi sadece Arapların ve Müslümanların zayıflığının yanında, tüm kültürleri ve dilleri yok etmeyi amaçlayan küreselleşme hareketinden kaynaklanıyor. Gücün diline karşı dünya, İngilizce ile temsil edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“The Opportunity of Fasih Arabic to Become a World Language”Language is the basic element that carries cultures to the future and spreads them around. Ancient languages, especially languages that have hosted ancient civilizations, have been in many efforts and measures to realize these ideals. Today, the criteria of being a world language and a world language differ or are perceived differently. Among the ancient languages that claim to be the world language, the reasons why they could not realize this ideal and the possibility of this have been constantly discussed. This claim and ideal is also mentioned for Arabic in terms of both its antiquity and the fact that it hosts the sources of the Islamic religion. The possibility of the Arabic language to be a global language The Arabic language possesses all the fundamental characteristics to be the language of the world and the language of science and knowledge The most important of these characteristics are: 1 - Rich in its vocabulary and words. 2 - The flexibility of its structures and their ability to absorb the things modernized and find names for them. 3 - Characterized by its syntax, which makes it more disciplined. Obstacles that face the Arabic Language: 1. The vernacular spread. 2 - Not accredited in universities and scientific research. 3 - The use of Latin letters when writing. Conclusion Arabic was the language of science and knowledge over different eras and is able to occupy the same position again and its decline in these days is only because of the weakness of Arabs and Muslims and the globalization movement, which aims to destroy all cultures and languages of the world against the language of power, is represented by English.