Elektronik ağızdan ağıza iletişimin turist satın alma davranışına etkisi
The Effect of Electronic Word Of Mouth on Tourist Purchasing Behavior
- Tez No: 717172
- Danışmanlar: DOÇ. ÖZGÜR DAVRAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Ağızdan Ağıza İletişim, Elektronik Ağızdan Ağıza İletişim, Turist Satın Alma Davranışı, Çevrimiçi Yorumlar, Word of Mouth, Electronic Word of Mouth, Tourist Buying Behavior, Online Reviews
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Günümüzde Web 2.0 teknolojisinin gelişmesi ve internetin insanlar tarafından yaygın bir şekilde kullanılması ile birlikte elektronik ağızdan ağıza iletişim, hem turistler hem de turizm işletmeleri açısından önemli bir olgu haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı elektronik ağızdan ağıza iletişimin turistlerin satın alma davranışı üzerindeki etkilerini tespit etmektir. Bu doğrultuda 2021 yaz döneminde Antalya ilini ziyaret eden turistlerden 420 adet veri elde edilmiştir. Verilerin elde edilmesinde anket tekniğinden yararlanılmıştır. Anket formunda turistlerin çevrimiçi otel yorumları ve değerlendirmelerine yönelik algılarını ölçmek için ifadeler yer almaktadır. Ölçekte yer alan ifadelerin çok boyutlu yapısını ortaya çıkarmak için açıklayıcı faktör analizi uygulanmış, analiz sonucunda 5 adet boyut elde edilmiştir. Bu boyutlar, yorum sayısı, yorum yapan kişiye duyulan güven, yorum kalitesi, yoruma duyulan güven ve satın alma davranışı olarak isimlendirilmiştir. Gerçekleştirilen çok değişkenli regresyon analizi sonucunda turistlerin satın alma davranışına en büyük etkiyi“yorum yapan kişiye duyulan güven”boyutunun yaptığı ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with the development of Web 2.0 technology and the widespread use of the internet by people, electronic word of mouth communication has become an important phenomenon for both tourists and tourism businesses. The aim of this study is to determine the effects of electronic word of mouth on the purchasing behavior of tourists. In this direction, 420 data were obtained from the tourists who visited Antalya in the summer of 2021. Questionnaire technique was used to obtain the data. The questionnaire contains statements to measure tourists' perceptions of online hotel reviews and reviews. Explanatory factor analysis was applied to reveal the multidimensional structure of the expressions in the scale, and 5 dimensions were obtained as a result of the analysis. These dimensions are named as the number of comments, trust in the commenter, quality of the comments, trust in the comments and purchasing behavior. As a result of the multivariate regression analysis, it was revealed that the dimension of“trust in the commenter”made the biggest impact on the purchasing behavior of tourists.