Lise öğrencilerinde farklı bağlanma stilleri ve yetiştirilme tutumlarının nomofobi düzeyleri ile ilişkileri ve duygu düzenleme becerilerinin bu değişkenler arasındaki biçimlendirici rolü
The relationship between different attachment types and parenting attitudes and nomophobia levels in high school students and the mediator role of emotion regulation skills among these variables
- Tez No: 717200
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERRA ŞANDOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Nomofobi, Bağlanma Stilleri, Yetiştirilme Tutumları, Duygu Düzenleme Becerileri, Nomofobia, Attachment Styles, Parenting Attitudes, Emotion Regulation Skills
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL AYVANSARAY ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı, lise öğrencilerinde farklı bağlanma stilleri ve yetiştirilme tutumlarının nomofobi düzeyleri ile ilişkisi ve duygu düzenleme becerilerinin bu değişkenler arasındaki biçimlendirici rolünü incelemektir. İlişkisel tarama modelinde tasarlanan araştırmanın örneklemini İstanbul'un Bakırköy ilçesindeki 377 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma grubu, rastgele örneklemedir. Veri toplamak için Kişisel Bilgi Formu, Nomofobi Ölçeği, İlişki Ölçekleri Anketi, Çocuk Yetiştirme Tutumları Ölçeği ve Kişilerarası Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği kullanılmıştır. Bağımsız değişkenler; bağlanma stilleri, ebeveyn tutumları, duygu düzenleme becerileri ve cinsiyet; bağımlı değişken ise nomofobidir. Cinsiyet gruplarına göre nomofobi düzeylerine yönelik yapılan analizde öğrencilerin toplam nomofobi düzeyleri ile nomofobi ölçeğinin alt boyutlarından aldıkları puanlar arasındaki fark bağımsız örneklemli t testi ile incelenmiştir. Analizlere göre kızların toplam nomofobi puanları erkeklerinkinden anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Değişkenler arasındaki ilişkiler“Pearson Korelasyon Analizi”ile incelenmiştir. Nomofobi düzeyinin anlamlı şekilde farklılaştığı cinsiyet değişkeni ile korelasyon analizinde anlamlı ilişkiler tespit edilen ve bağımsız olarak nomofobi düzeyini anlamlı ve önemli düzeyde yordayan değişkenlerin birlikte nomofobi düzeyi üzerindeki etkisini tespit etmek için hiyerarşik regresyon analizi yapılmıştır. Hiyerarşik regresyon analizi birinci modelde cinsiyetin nomofobiyi anlamlı şekilde yordadığı fakat yordama gücünün düşük olduğu görülürken, ikinci modelde ise güvenli ve korkulu bağlanmanın, duygu düzenleme becerileri, cinsiyet ve güvenli etkileşim değişkenlerinin dahil edilmesiyle yordama gücünün çok arttığı ve yüksek varyansta katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between different attachment types and parenting attitudes and nomophobia levels in high school students, and the mediator role of emotion regulation skills among these variables. The study group of the research, which was designed in the relational scanning model, consists of 377 students in Bakırköy district of Istanbul. The research group is random sampling. Personal Information Form, Nomophobia Scale, Relationship Scales Questionnaire, Childrearing Attitudes Scale and Interpersonal Emotion Regulation Skills Scale were used to collect data. Independent variables; attachment types, parenting attitudes, emotion regulation skills and gender; The dependent variable is nomophobia. In the analysis of the nomophobia levels by gender groups, the difference between the total nomophobia levels of the students and the scores they got from the sub-dimensions of the nomophobia scale was examined with the independent sample t-test. According to the analysis, the total nomophobia scores of the girls were found to be significantly higher than those of the boys. The relationships between the variables were examined with the“Pearson Correlation Analysis”. Hierarchical regression analysis was performed to determine the effect of the variables that independently and significantly predicted the level of nomophobia, which were found to be significantly correlated in the correlation analysis with the gender variable in which the level of nomophobia differed significantly. Hierarchical regression analysis showed that in the first model, gender significantly predicted nomophobia, but the predictive power was low, while in the second model, the predictive power of the secure and fearful attachment, emotion regulation skills, gender and secure interaction variables increased significantly and contributed to the high variance.