Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Kampüsü örümcek faunası
The spider fauna of the Terzioglu Campus of Çanakkale Onsekiz Mart University
- Tez No: 717318
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TOSUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Örümcek, Araneae, Fauna, Sistematik, Çanakkale, Spider, Araneae, Fauna, Systematic, Çanakkale
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 314
Özet
Bu çalışmada Çanakkale ili Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Kampüsü örümcek faunası araştırılmıştır. Araştırma alanında 2018-2020 yılı arasında yapılan arazi çalışmalarında 1027 birey (273 ergin erkek, 466 ergin dişi ve 288 jüvenil) örümcek örneği toplanmıştır. Ayrıca çalışma alanında daha önce araştırma yapılmamış olması bölgenin biyoçeşitliliğine katkı sağlaması açısından bir ilk niteliği taşımaktadır. Çalışmada 32 familyaya ait 109 cins içerisinden 136 tür tespit edilmiştir. Çalışmada Theridiidae (19 tür), Thomisidae (16 tür), Salticidae (15 tür), Gnaphosidae (14 tür), Araneidae (11 tür), Linyphiidae (11 tür), Philodromidae (6 tür) ve Lycosidae (5 tür) familyaları en fazla tür çeşitliliği ile temsil edilmektedir. Yapılan arazi çalışmaları sonucunda Amaurobius erberi (Keyserling, 1863), Pisaura mirabilis (Clerck, 1757), Scytodes thoracica (Latreille, 1802), Harpactea alexandrae Lazarov, 2006 ve Alopecosa albofasciata (Brullé, 1832) bölgede en yaygın türler olarak bulunmaktadır ayrıca bölge faunasında zoocoğrafik açıdan Palearktik türlerin daha baskın olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, spider fauna of Çanakkale Onsekiz Mart University Terzioğlu Campus in Çanakkale was investigated. In the research area, 1027 individual spider samples (273 adult male, 466 adult female and 288 juvenile) were collected during the field studies conducted between 2018 and 2020. In addition, the fact that there has been no previous research in the field of study is a first in terms of contributing to the biodiversity of the region. In the study, 134 species from 109 genera belonging to 32 families were determined. In the study, Theridiidae (19 species), Thomisidae (16 species), Salticidae (15 species), Gnaphosidae (14 species), Araneidae (11 species), Linyphiidae (11 species), Philodromidae (6 species) and Lycosidae (5 species) families are represented with the highest species diversity. As a result of the field studies, Amaurobius erberi (Keyserling, 1863), Pisaura mirabilis (Clerck, 1757), Scytodes thoracica (Latreille, 1802), Harpactea alexandrae Lazarov, 2006 and Alopecosa albofasciata (Brullé, 1832) species are the most common in the region. In addition, it was determined that Palearctic species are more dominant in terms of zoogeography.