Klasik ve maksimum çarpım tipindeki Szasz operatörleri için yaklaşım
Approximation for Szasz operators of classical and max product type
- Tez No: 717317
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİLAY KIRCI SERENBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Maksimum çarpım, Yaklaşım teoremi, Lineer olmayan Szasz operatörleri, Modifiye Szasz operatörleri, Maximum product, Approximation theorem, Nonlinear Szasz operators, Modified Szasz operators
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Yaklaşımlar teorisi, Korovkin tipi teoremlerin lineer ve pozitif olan yaklaşım operatörleri üzerine inşa edilmiştir. Fakat lineer olmayan operatörlerle de yaklaşım problemi incelemek mümkündür. Bu çalışmada, lineer operatörlerin yanısıra lineer olmayan (maksimum-çarpım tipi) pozitif operatörler de tanımlandı ve lineer olmayan operatörler ile tanımlanan yaklaşım dereceleri, lineer operatörlerle tanımlanan yaklaşımlarla karşılaştırıldı. Sırasıyla maksimum-çarpım tipi Szasz operatörleri, maksimum-çarpım tipi genelleştirilmiş Szasz operatörleri ve maksimum çarpım tipi modifiye Szasz operatörleri tanımlandı ve süreklilik modülü yardımıyla yaklaşım problemleri incelendi. Son olarak genelleştirilmiş lineer olmayan Szasz operatörlerinin değişen değerler için fonksiyonlara yaklaşım derecesi grafiklerle gösterildi.
Özet (Çeviri)
Approximation theory is built on the linear and positive approximation operators of Korovkin type theorems. However, it is also possible to examine the approximation problem with non-linear operators. In this study, besides linear operators, nonlinear (maximum-product type) positive operators were defined and approximation degrees defined by nonlinear operators were compared with approximations defined by linear operators. Maximum-product type Szasz operators, maximum-product type generalized Szasz operators and maximum product type modified Szasz operators are defined, and approximation problems are examined with the help of the continuum module. Finally, the approximation degree of generalized nonlinear Szasz operators to the functions for varying values is shown with graphs.