Çocuklarda karaciğer biyopsi bulgularının, hastaların klinik ve radyolojik bulguları ile korelasyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of the correlation of liver biopsy findings in children with clinical and radiological findings of the patients
- Tez No: 717464
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK SAMİ HATİPOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: karaciğer biyopsisi, çocuk, histopatolojik tanı, fibrozis, komplikasyon, liver biopsy, child, histopathological diagnosis, fibrosis, complication
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Çocuklarda yapılan karaciğer biyopsilerinin histopatolojik bulgularının, hastaların klinik özellikleri, laboratuar tetkikleri ve radyolojik bulguları ile korelasyonunu değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Çalışma, 2017-2021 yılları arasında doğrudan çocuk gastroenteroloji polikliniğine başvurup değerlendirilen veya çocuk servisinde ve yoğun bakımlarda takip edilip karaciğer biyopsisi yapılmasına karar verilen hastaların bilgilerinin, geriye dönük ve kayıtlı veriler üzerinden incelenmesiyle yürütülmüştür. 0-18 yaş grubu arasında, karaciğer biyopsisi yapılan olgular çalışma grubunu oluşturmuştur. Bulgular: Toplamda 82 hastaya karaciğer biyopsisi yapılmıştır. Biyopsi sonuçlarına göre en sık histopatolojik tanılar; 14 (%17,1) hastada otoimmun hepatit, 10 (%12,2) hastada çeşitli yenidoğan kolestazları, 9 (%11) hastada steatohepatit, 9 hastada (%11) Wilson Hastalığı, 8 (%9,7) hastada çeşitli metabolik hastalıklar, 3 (%3,7) hastada viral hepatit, 2 (%2,4) hastada konjenital hepatik fibrozis saptanmıştır. Karaciğer biyopsisi yapılan hastaların 24'ünde (%29,2) spesifik tanı elde edilememiştir. Sonuç: Histopatolojik tanıların sıklığı literatüre göre farklılık göstermektedir; bunun toplumların sosyoekonomik düzeylerinin ve çalışmalara dahil edilen hastaların yaş gruplarının farklı olmasından, metabolik ve genetik hastalıklara yatkınlıklarının değişkenliğinden ve bazı merkezlerde transplantasyon, kemik iliği tranplantasyonu gibi spesifik tedavilere ulaşılamamasından kaynaklandığı düşünülmüştür. Çalışmamızda histopatolojik olarak fibrozis saptanan hastalarda; fibrozis skorlarının yüksek olmasının, karaciğerin sentez fonksiyonlarında azalmayla sonuçlandığı ve karaciğer yetmezliğine gidişte önemli rol oynadığı gösterildi. Histopatolojide steatohepatit saptanan olgularda, ağırlık ve yaş ortalamaları yüksek saptandı; buna obezitenin, nonalkolik yağlı karaciğer hastalığının etiyolojisinde yer almasının ve yaşla birlikte sıklığının artmasının neden olduğu düşünüldü. Çalışmamızda ALT ve AST yüksekliği, İnterface hepatitli olgularda daha yüksek oranda görüldü; interface hepatitte inflamasyonun ve hepatosit hasarının daha fazla olmasının bu sonuca yol açtığı düşünüldü. Komplikasyon oranımız ise diğer çalışmalara göre daha düşük bulunmuştur Çalışmamız 4 yıllık süreçte yapılan karaciğer biyopsilerinin değerlendirilmesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to evaluate the correlation in between the patients' clinical characteristics, laboratory results, radiological evidence and the histopathological findings of liver biopsies performed on children. Materials and Methods: This study is a retrospective analysis of recorded data from liver biopsies of children who consulted pediatric gastroenterology outpatient clinic and who were admitted to the pediatric ward or pediatric intensive care unit in between 2017-2021. The study group consisted of patients 0 to18 years of age, who underwent a liver biopsy. Results: Liver biopsy was performed in 82 patients in total. The most common histopathological diagnosis were: Autoimmune hepatitis in 14 (17.1%) patients, newborn cholestasis in 10 (12.2%) patients, steatohepatitis in 9 (11%) patients, Wilson's Disease in 9 (11%) patients, metabolic disease in 8 (9.7%) patients, viral hepatitis in 3 (3.7%) patients and conjenital hepatic fibrosis in 2 (2.4%) patients. A spesific diagnosis could not be concluded in 24 (29.2%) patients. Discussion: The diversity of histopathological diagnosis varies according to the literature. This is thought to be associated with the difference in between the age groups and the socioeconomic status of people who were included in the studies, the predisposition to metabolic and genetic diseases and the inability to reach out some of the spesific treatments such as liver and bone marrow transplantation performed in some units. Our study which consisted of patients who were histopathologically diagnosed with hepatic fibrosis, showed that high fibsosis scores resulted in decreased liver functions such as synthesis, a hallmark to progress to liver failure. The average weight and age was higher in cases diagnosed with steatohepatitis. This might be related to obesity, which is among the factors involved in the etiology of nonalcoholic liver disease and increases in frequency with age. Aspartate aminotransferase and alanine aminotransferase levels were found to be higher in the patients with interface hepatitis. This might be an expected result since interface hepatitis causes a higher level of inflammation and hepatocyte damage. The percentage of complications were low according to the literature. Our study holds a significance because it enables an evaluation of liver biopsies of four years period of time.