COVID-19 dönemi uzaktan eğitiminde kullanılan bilişim teknolojilerinin öğrenme verimliliğine yönelik öğretmen görüşleri
Teacher's opinions on the learning efficiency of information technologies used in distance education in the COVID-19 period
  1. Tez No: 717486
  2. Yazar: GÖKHAN AKDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: uzaktan eğitim, bilişim teknolojileri, öğrenme verimliliği, öğretmen görüşleri, COVID-19, distance education, information technologies, learning efficiency, teacher opinions, COVID-19
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada COVID-19 pandemisi sürecinde zorunlu olarak geçilen uzaktan eğitimde kullanılan bilişim teknolojilerinin öğrenme verimliliğine yönelik öğretmen görüş ve deneyimlerini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim (fenomenoloji) deseni benimsenerek gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu 2020 yılında Şanlıurfa ili, Viranşehir ilçesinde merkez-köy ortaokulu ve liselerinde görev yapan 34 branş öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler öğretmenlerin pandemi hakkında ön bilgilerini, uzaktan eğitimde karşılaştıkları zorlukları, bilişim ve öğretim teknolojileri hakkında farkındalıklarını, uzaktan eğitimde öğrenciler ile iletişim becerilerini, uzaktan eğitimin geleceğine yönelik görüş ve beklentilerini sorgulayan açık uçlu sorular içeren görüşme yoluyla toplanmıştır. Sonuç olarak, öğretmenlerin uzaktan eğitimin yapısına ilişkin deneyimlerinin düşük seviyede olduğu ve uzaktan eğitimi geleneksel eğitim gibi düşündükleri görülmüştür. Çalıştıkları bölgede fiziki alt yapı yetersizlikleri ve teknolojik imkânsızlıklar nedeniyle uzaktan eğitimi çok zor uyguladıkları ve öğretmenlerin bu süreçte yeterince verim alamadıkları tespit edilmiştir. Katılımcı öğretmenlerin çoğunluğunun uzaktan eğitimde kullanılabilecek Web 2.0 gibi öğretim teknolojilerine ilişkin farkındalık düzeylerinin ve kullanım deneyimlerinin düşük seviyede olduğu belirlenmiştir. Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin genel olarak derse olan ilgi ve motivasyonlarının düşük seviyede olduğu bu sebebin nedenleri arasında kullanılan bilişim teknolojilerinin bazı yönlerden eksik olmasından kaynaklandığı görülmüştür. Öğretmenler eğitsel oyunlar, etkileşimli web, yarışmalar, esnek ve modüler ara yüzlerin eklenmesi ile bu sorunun çözülebileceği yönünde görüş bildirmişlerdir. Bazı okullarda idare tarafından sağlanan imkânlar ile sadece EBA'ya bağlı kalınmamış öğrenme verimliliğini arttırmak amacı ile çeşitli platform, uygulama ve yazılımlar satın alındığı görülmüştür. Öğretmenler acil olarak geçilen uzaktan eğitim sürecinde öğrenciler kadar kendilerinin de zorlandığını bunun sebeplerinin dijital eğitim platformlarına olan uyum zorlukları, motivasyon eksiklikleri, mevcut müfredatın bazı yönlerden uzaktan eğitime uygunsuzluğu gibi nedenleri belirttikleri görülmüştür. Ayrıca öğretmenler COVID-19 döneminde yapılan uzaktan eğitimin öğrencilere çok fazla fayda sağlayamayacağını düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the views and experiences of teachers on the learning efficiency of information technologies used in distance education, which is mandatory during the COVID-19 pandemic process. The research was carried out by adopting the phenomenology pattern, one of the qualitative research methods. The study group consists of 34 branch teachers working in central-village secondary and high schools in Şanlıurfa province, Viranşehir district in 2020. The data were collected through an interview that included open-ended questions that questioned the teachers' prior knowledge about the pandemic, the difficulties they encountered in distance education, their awareness of information and instructional technologies, their communication skills with students in distance education, and their views and expectations for the future of distance education. As a result, it was seen that the teachers' experience regarding the structure of distance education was low and they thought of distance education as traditional education. It has been determined that distance education is very difficult to implement due to physical infrastructure inadequacies and technological impossibilities in the region where they work and teachers cannot get enough efficiency in this process. It was determined that the majority of the participating teachers had a low level of awareness and experience of using instructional technologies such as Web 2.0 tools. It was observed that the interest and motivation of the students in the online courses is generally low, and the reason for this is the lack of information technologies used in some aspects. Teachers stated that this problem can be solved by adding educational games, interactive web, competitions, flexible and modular interfaces. In some schools, it was observed that not only were they adhered to EBA, but also various platforms, applications and software were purchased in order to increase learning efficiency. Teachers stated that they had as much difficulty as the students in the urgent distance education process, and the reasons for this were difficulties in adapting to digital education platforms, lack of motivation, and the unsuitability of the current curriculum for distance education in some aspects. In addition, teachers think that distance education in the COVID-19 period may not provide much benefit to students.