Okul öncesi dönemde çocukların dijital kaynaklardan bilgi edinmesi: TRT EBA Anaokulu
Preschool children's absortion of information from digital sources: TRT EBA Kindergarten
  1. Tez No: 767954
  2. Yazar: MELİHA HACIMEHMETOĞLU KANDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELMA TUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: TRT EBA Anaokulu, Okul Öncesi Eğitim, Anaokulu, Covid-19, Dijital Kaynak, TRT EBA Kindergarten, Preschool Education, Kindergarten, Covid-19, Digital Source
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Eğitim sistemi içerisinde teknoloji kullanımı uzun yıllardır devam etmektedir. Dijital kaynaklar olarak adlandırılan bu sistemler, radyo, televizyon, bilgisayar, telefon gibi kaynaklardır. Covid-19 pandemisinin tüm dünyayı sarmasıyla birlikte ülkemizde de eğitime bir süre ara verilmiş ve bu dönemde çocukların eğitimi için her eğitim seviyesinde dijital kaynaklardan yararlanılmıştır. Eğitim sistemimizin en alt kademesi olan anaokulu düzeyinde de uzaktan eğitimin gerçekleştirilmesi için dijital kaynaklardan biri olan televizyon yayınları kullanılmıştır. TRT EBA Anaokulu, Covid 19 salgını sırasında, okula erişimi sağlanamayan çocukların, erken çocukluk eğitimi alma fırsatlarından mahrum kalmaması için acil eylem planları dahilinde hayata geçirilen ilk televizyon anaokulu yayını olmuştur. Bu çalışmada okul öncesi dönemde çocukların dijital kaynaklardan bilgi edinmesi TRT EBA Anaokulu yayınları özelinde incelenmiştir. Araştırmada nitel analiz yöntemlerinden karşılaştırma yöntemi kullanılmış, veri analizi betimsel istatistik, tümevarım içerik analizi ile gerçekleştirilmiştir. 25 okul öncesi öğretmenin görüşü alınarak yapılan araştırma sonucunda TRT EBA Anaokulu programlarının Fen-Matematik, Türkçe Dil, Oyun, Ailece Kuşağı, EBA LAB gibi etkinlikler ve bu etkinliklerde kullanılan materyallerin çocukların yaşına uygun, çocuk menfaatini, mevcut okul öncesi eğitim programını desteklediği, çocukların gelişimine ve eğitim gereksinimlerine uygun olduğu görüşleri belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The use of technology in the education system has continued for many years. These systems, which are called digital sources, are sources such as radio, television, computer, and telephone. With the Covid-19 pandemic surrounding the whole world, education was suspended for a while in our country and in this period, digital resources were used for the education of children at every education level. For the realization of distance education at the kindergarten level, which is the lowest level of our education system from digital sources one of the television broadcasts was used. TRT EBA Kindergarten, during the Covid-19 epidemic, for children who could not access school, was the first television kindergarten broadcast to be implemented within the scope of emergency action plans in order not to be deprived of early childhood education opportunities. In this study, children's acquisition of information from digital sources in preschool period TRT EBA Kindergarten broadcasts were examined specifically. In the research, the comparison method, one of the qualitative analysis methods, was used, and data analysis descriptive statistics, and inductive content analysis were carried out. As a result of the research conducted by taking the opinions of 25 preschool teachers, TRT EBA Kindergarten programs' activities such as Science and Mathematics, Turkish Language, Games, Family Generation, EBA LAB and it is stated that the materials used in these activities are suitable for the age of the children, support the interests of the children, the existing preschool education program, and are suitable for the development and educational needs of the children.