Türkiye'de çocuk müzelerinde bulunan oyuncakların tarihsel gelişimi (Denizli Balcı Evi Zeynep Karaaslan Bez Bebek Müzesi örneği)
Historical development of toys found in children's museums in Turkey (Denizli Balci House Zeynep Karaaslan Rag Doll Museum example)
- Tez No: 717520
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SAİT KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Halk Bilimi (Folklor), Müzecilik, Education and Training, Folklore, Museology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Müzeleri, Denizli Balcı Evi Zeynep Karaaslan Bez Bebek Müzesi, Oyuncak, Children's Museums, Denizli Balci House Zeynep Karaaslan Rag Doll Museum, Toy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın birinci amacı, Türkiye'de kurulan çocuk müzeleri ve bu müzelerde sergilenen çocuk oyuncaklarının tarihsel gelişimini bilimsel ölçütler çerçevesinde ortaya koymaktır. Bu vesile ile çocuk oyuncaklarının ortaya çıkış tarihinin eskiçağ toplumlarına kadar uzandığı ve oyuncakların çocuğun eğitiminde önemli bir faktör olduğu tespit edilmiştir. Nitekim çocukların zihinsel yaratıcılıklarının ve bedensel yetilerinin gelişiminde oyun ve oyuncak aktivitelerinin önemli bir yerinin olduğu modern bilim tarafından da ortaya konulmuştur. Bu araştırmanın ikinci amacı ise, Denizli Balcı Evi Zeynep Karaaslan Bez Bebek Müzesi'nde bulunan oyuncakların Türk kültürü ve Denizli yöresinin kültürel değerlerini ne ölçüde yansıttığı meselesinin çözüme kavuşturulmasıdır. Bu bağlamda söz konusu müzede bulunan 500 civarındaki bez bebek oyuncak içerisinden Denizli yöresinin gündelik hayatına ve kültürel değerlerine örnek teşkil edilenler seçilerek bilimsel ölçütler ışığında değerlendirmeleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The first aim of this research is to demonstrate the historical development of children's museums established in Turkey and children's toys exhibited in these museums within the framework of scientific criteria. It has been found that the history of the emergence of children's toys dates back to ancient societies and that toys are an important factor in the education of the child. As a matter of fact, it has been revealed by modern science that play and toy activities play an important role in the development of children's mental creativity and physical abilities. The second aim of this research is to solve the question of the extent to which the toys found in Denizli Balci House Zeynep Karaaslan cloth doll museum reflect Turkish culture and the cultural values of Denizli region. . In this context, about 500 rag doll toys in the museum in question were selected from the daily life and cultural values of Denizli region and evaluated in the light of scientific criteria.