Dünyada çocuk müzeleri ile bilim, teknoloji ve keşif merkezlerinin incelenmesi ve Türkiye için bir çocuk müzesi modeli oluşturulması
Analysis of children?s museums and science, technology and discovery centers around the world and setting a children?s museum model for Turkey
- Tez No: 250266
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR ONUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzecilik, Education and Training, Museology
- Anahtar Kelimeler: Müze, müze eğitimi, çocuk müzesi, bilim, teknoloji ve keşif merkezi, Museum, museum education, children?s museum, science, technology and discovery centre
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müze Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 630
Özet
?Dünyada Çocuk Müzeleri ile Bilim, Teknoloji ve Keşif Merkezlerinin İncelenmesi ve Türkiye için bir Çocuk Müzesi Modeli Oluşturulması? adlı bu çalışmada, dünyanın çeşitli ülkelerinde öncelikli amacı eğitim olan ve izleyicilerinin eğitimini doğrudan ya da dolaylı yollarla etkileyen çocuk müzeleri ve bilim, teknoloji ve keşif merkezleri incelenmiş ve Türkiye için bir çocuk müzesi modeli oluşturulmaya çalışılmıştır.Çalışmanın çıkış noktasını, müzelerin okul dışı eğitiminde sunduğu olanakları Türkiye için de yaratma koşullarını aramak oluşturmuştur. Bu nedenle, çalışmanın ilk bölümü, bu araştırmaya neden gereksinim duyulduğu, araştırmanın amacı, önemi, sınırlılıklar ve tanımları içermektedir. İkinci bölümde, müze, çocuk müzeleri ve bilim, teknoloji ve keşif merkezlerinin tanım ve amaçlarına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde dünyadaki çocuk müzeleri ile bilim, teknoloji ve keşif merkezleri tarihçeleri, koleksiyon içerikleri, tasarladıkları sergiler ve eğitim etkinlikleri bağlamında ayrıntılı olarak incelenmiştir. Dördüncü bölümde, müze eğitimi, tarihçesi ve Türkiye'de bulunan müzelerde düzenlenen eğitim etkinliklerine yer verilerek, Türkiye için bir çocuk müzesi modeli oluşturulmaya çalışılmıştır. Değerlendirme ve sonuç bölümünde yapılan araştırma sonuçları özetlenmiş ve Türkiye'de bir çocuk müzesine duyulan ihtiyaç nedenleriyle birlikte vurgulanmıştır.Bu çalışmanın sonucunda dünyadaki örneklerine bakılarak, çocuk ve gençlerin kültürel kimliğe sahip çıkan, evrensel değerlere saygılı, araştıran, sorgulayan ve bilimin takipçisi bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlayan bu kurumların Türkiye'nin de önemli bir ihtiyacı olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis which is named as; ?Analysis of Children?s Museums and Science, Technology and Discovery Centers Around the World and Setting a Children?s Museum Model for Turkey?, children?s museums, science, technology and discovery centers which has education as a primary objective are analyzed and a children?s museum model is set for Turkey.Museums as non-profit public places and always ready for the service of the public and public developments collect, protect, share informations, examine and use these materials for the improvement of people?s education and aesthetic satisfaction. Museums also supply informal education possibilities for people. That is why; this thesis searches for creating the proper conditions of these possibilities for Turkey. In the first chapter; descriptions, limitedness and the reasons of why this research is necessary and important are included. In the second chapter; the descriptions and the purposes of the children?s museums with science, technology and discovery centers are included. In the third chapter; the short history, collections, exhibitions and educational activities of children?s museums, science, technology and discovery centers around the world are analyzed in detail. In the forth chapter; museum education, history of museum education and educational activities of the museums in Turkey are shared and a children?s museum model is set for Turkey. At the final section, the results of the research are summarized and the necessity of a children?s museum for Turkey is emphasized.