Yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda kırmızı kan hücre dağılım genişliğinin mortalite ile olan ilişkisi
The relationship of red blood cell distribution width with mortality in patients in the intensive care unit
  1. Tez No: 717530
  2. Yazar: FETHİYE ESENKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH DEMİRKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım ünitesi, eritrosit dağılım aralığı, sağkalım, mortalite, Intensive care unit, red blood cell distribution, survival, mortality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş ve Amaç: Yoğun bakıma yatan hastalarda mortaliteyi öngörmek için çeşitli belirteçler ve farklı skorlama sistemlerinden faydalanılmaktadır. Kırmızı kan hücresi dağılım genişliği (RDW), dolaşımdaki eritrositlerin hacim değişkenliğinin bir ölçütü olup rutin olarak tam kan sayımı incelemesinde bakılmaktadır. Son çalışmalar RDW'nin birçok farklı klinik ortamda prognostik değerini göstermiştir. Bu çalışma, kritik hastalarda RDW'nin mortalite ile ilişkisini araştırmayı ve skorlama sistemleri ile karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Kasım 2019-Aralık 2020 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesinde yatan ve ilk yatışında en az 8 gün kalan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların verileri yoğun bakım ünitesine kabul sırasında prospektif olarak kaydedildi. Demografik verileri, ilk 24 saat içindeki, dördüncü ve sekizinci gündeki RDW değerleri, APACHE II skorları, komorbiditeleri, yoğun bakıma yatış ana nedenleri, kan transfüzyonu öyküleri, mekanik ventilasyon ihtiyaçları, Charlson komorbidite indeksleri, hesaplanan birinci, dördüncü ve sekizinci gün SOFA skorları kaydedildi. Çalışmanın sonlanım noktası 28 günlük sağkalım idi Bulgular: Çalışmaya 77'si erkek, 51'i kadın olmak üzere toplam 128 hasta alındı. Hastaların yaş ortalaması 67,2(±1,49) (SS), 28 günlük mortalite ise %39,8 idi. Hayatta kalmayan grupta daha yüksek APACHE II, RDW 8. günde, SOFA 1., 4., 8. günde ve Charlson komorbidite indeks değerleri saptandı. (Sırasıyla p=0.000, p=0.011, p=0.014, p= 0,011, p=0,000, p=0,033) Kan transfüzyonu almayan hastalar arasında ise hayatta kalmayan hastalarda APACHE II, 4.gün ve 8.gün RDW ve 4.gün,8.gün SOFA ve Charlson komorbidite index daha yüksek saptandı. (Sırasıyla p=0.000, p=0.049, p=0.014, p=0.036, p=0.000, p=0.034) Komorbiditeler arasında sadece diyabetes mellitus kan transfüzyonu almayanlar arasında hastalarda anlamlı yüksek bulundu. (p=0,011) Tüm hastalarda APACHE II ile 8. gün RDW arasında, transfüzyon öyküsü olmayanlarda APACHE II ile 4., 8. gün RDW arasında anlamlı korelasyon saptandı Sonuç: Kritik hastalarda mortaliteyi öngörmede SOFA ve APACHE II pratikte kullanılan skorlama sistemleridir. Skorlama sistemleri ve RDW değerleri tek başlarına yeterli olmasa da hepsi bir bütün olarak kritik hastaların tanısında, prognozunda ve mortalitesinin tahmininde yarar sağlamaktadır. Kan transfüzyonu gibi RDW kullanımını kısıtlayan faktörler bulunmaktadır. Tüm bu sonuçlarla birlikte daha geniş ve kapsamlı çalışmaların yapılması faydalı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Various markers and scoring systems are used to predict mortality in patients hospitalized in the intensive care unit. Red blood cell distribution width (RDW) is a measure of the volume variability of circulating erythrocytes and is routinely checked in a complete blood count. Recent studies have demonstrated the prognostic value of RDW in many different clinical settings. This study aims to investigate the relationship of RDW with mortality and compare it with scoring systems in critically ill patients Material and Method: Patients who were hospitalized in the Intensive Care Unit of Dokuz Eylül University Hospital between November 2019 and December 2020 and stayed at least 8 days in their first hospitalization were included in the study. Data of the patients were recorded prospectively during admission to the intensive care unit. Demographics, RDW values within the first 24 hours and on the fourth and eighth days, APACHE II scores, comorbid diseases, main reasons for ICU admission, blood transfusion histories, need for mechanical ventilation, Charlson comorbidity index, SOFA scores calculated first, fourth and eighth days were recorded. The end-point was 28-day mortality. Results: A total of 128 patients, 77 men, and 51 women were included in the study. The mean age of the patients was 67.2 (±1.49) (SD), and the 28-day mortality was 39.8%. We detect higher APACHE-2, RDW on day 8, SOFA on day 1, 4, 8, and Charlson comorbidity index values in the non-surviving group. (p=0.000, p=0.011, p=0.014, p= 0,011, p=0,000, p=0,033 respectively). Among the patients who did not receive blood transfusions, APACHE-II, RDW on day 4 and 8, SOFA on day 4 and day 8, and Charlson comorbidity index were found higher in patients who did not survive. (p=0.000, p=0.049, p=0.014, p=0.036, p=0.000, p=0.034 respectively) Among the comorbidities, only diabetes mellitus was detected significantly higher among those who did not receive blood transfusions. (p=0,011) There was a significant correlation between APACHE II and RDW on the 8th day in all patients, and between APACHE II and RDW on the 4th and 8th in those without a history of transfusion. Conclusion: SOFA and APACHE-II are scoring systems used in practice to predict mortality in critically ill patients. Although scoring systems and RDW values are not sufficient on their own, they all provide benefits in the diagnosis, prognosis and estimation of mortality of critically ill patients as a whole. There are some factors limit the use of RDW, such as blood transfusion. With all these results, it is considered beneficial to carry out larger and more comprehensive studies.