Modernizm sürecinde piyano eserlerinin seslendirilmesine ilişkin başlıca teknikler ve yaklaşımlar
Main techniques and approaches to the performance of piano works in the period of modernism
  1. Tez No: 717554
  2. Yazar: PELİN GÜRDER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR NURCAN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Piyano, 20. Yüzyıl, Modernizm, Henry Cowell, John Cage, George Crumb, Piano, 20th Century, Modernism, Henry Cowell, John Cage, George Crumb
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu araştırmanın amacı, 20. yüzyılda ortaya çıkan modern piyano tekniklerine ışık tutmaktır. 20. yüzyılın başlarında Henry Cowell piyanoda geleneksel olmayan yeni ve farklı tınılar elde etme arayışına girerek pek çok yeni teknik keşfetmiştir.İlk başta George Crumb ve özellikle John Cage gibi Birleşik Devletler mensubu bestecilerce yoğun olarak kullanılan bu yeni teknikler, ilerleyen zamanlarda Avrupalı ve Asyalı besteciler tarafından da benimsenmiş ve daha da geliştirilmiştir. Piyanonun direk tellerini çalma, piyanoyu farklı aletlerle çalma, perküsif olarak kullanma, hazırlanmış piyano gibi pek çok farklı modern teknik bulunmuştur. Bu teknikler uzunca bir zamandır kullanımda olsa da hala pek çok piyanist tarafından bilinmemektedir. Çalışmada, bu yeni teknikler açıklanarak, doğru icra ve piyanoya ve icracıya zarar vermeden kaliteli bir ton üretimi için yöntemler anlatılır. Tezin giriş kısmında, modernizm kavramı ve müzikte modernizm incelenmiş, bölümlerde modern çalış teknikleri tüm yönleriyle kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Birinci bölümde, modern piyano tekniklerine giriş yapılmış, daha çok piyanonun tuşları üzerinde yapılan teknikler incelenmiştir. İkinci bölümde ise piyanonun telleri üzerindeki teknikler, telleri doğrudan el ile ya da malzemelerle çalmaya yönelik teknikler incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise hazırlanmış piyano tekniği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to shed light on the modern piano techniques that emerged in the 20th century. At the beginning of the 20th century, Henry Cowell explored many new techniques by seeking to obtain new unconventional sounds on the piano. These new techniques, which were used extensively at first by composers from the United States such as George Crumb and especially John Cage, were later adopted and further developed by European and Asian composers. Many different modern techniques have been explored, such as playing directly on the strings of the piano, playing the piano with different gadgets, using it as a percussion and as a prepared piano. Although these techniques have been in use for a long time, they are still unknown to many pianists. In this study, these techniques are firstly explained and then methods for correct execution and quality tone production are depicted so as not to harm the piano and the performer. The concept of modernism and modernism in music are examined in introduction and modern playing techniques are discussed extensively in chapters. In the first chapter, extended piano techniques are introduced, mostly techniques performed on the keys of the piano are examined. In the second chapter, the techniques on the piano strings, the techniques for playing the strings directly by hand or with materials were examined. In the third and last chapter, the prepared piano technique is examined.