Datça Burgaz kazılarında ele geçen Arkaik dönem bezemeli seramikleri
Archaic painted pottery from Datça-Burgaz excavations
  1. Tez No: 71756
  2. Yazar: BEKİR ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Arkaik, Bezemeli Seramik, Doğu Yunan, Kazı, Burgaz, Archaic, Painted Pottery, East-Greek, Excavation, Burgaz
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET DATÇA BURGAZ KAZILARINDA ELE GEÇEN ARKAİK DÖNEM BEZEMELİ SERAMİKLERİ Bekir ÖZER Yüksek Lisans. Klasik Arkeoloji Anabilimdalı Danışman: Prof. Dr. Güven BAKIR İzmir-1998 109 sayfa Bu çalışmada 1993-1997 yıllarında Datça Burgaz kazılarından ele geçen Arkaik Dönem seramiklerinden bezemeli olanlar incelenmiştir. Çalışmada amaç, Burgaz' da Arkaik Donem kentinin kronolojik sürekliliğini izleyebilmek ve Klasik Dönem yapılaşmasında tahrip edilen Arkaik tabakaların dönemlerini belirleyebilmekti. Buluntular geliş yerlerine göre iki ana gruba ayrıldı: Birinci grubu oluşturan Kıta Yunanistan kökenli buluntularda, Attika seramiğinin en kalabalık grubu oluşturduğu, Lakonia ve Korinth seramiğinin ise daha az oranlarda temsil edildiği anlaşıldı. İthal seramiklerin daha kesin tarihlenebilir olmalarından dolayı Burgaz' ın M. ö. 6. yüzyıl yerleşim tabakaları için çok önemli veriler sağladığı görüldü. Bezemeli seramikler arasında, ikinci buluntu grubunu Kıta Yunanistan kökenli buluntulara göre çok daha kalabalık olan ve geniş bir zaman diliminde karşımıza çıkan Doğu Yunan kökenli seramikler oluşturur. Stil gruplarına göre bakılacak olursa, sayıları çok fazla olamamakla birlikte, bildiğimiz tüm DoğuYunan stilleri (orientalizan, fîkellura, siyah figür, bantlı ve dalgalı çizgili seramik, kaseler, kyliksler) Burgaz'da temsil edilmektedirler. Bunlar içinde bazı tabaklar ve Burgaz kaselerinin yerli üretim olduklarına dikkat çekilmiştir. Sonuç olarak, değerlendirilen bezemeli seramiklerin Burgaz' in özellikle M. ö. 6. yüzyılı için genel bir manzara çizmeyi kolaylaştırdığı ancak M. o. 7. yüzyıl verilerinin eksikliği ve buluntuların birçoğunun herhangi bir mimari ile henüz ilişkilendirilemiyor olması, kentin Arkaik Donemi hakkında şimdilik genel sonuçlara varamayacağımızı göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ARCHAIC PAINTED POTTERY FROM DATÇA-BURGAZ EXCAVATIONS Bekir Özer Master of Arts, Dept of Classical Archaeology Advisor: Prof. Dr. Güven Bakır İzmir-1998 109 pages In this study the archaic painted pottery retrieved during the Datça-Burgaz excavations are analyzed. The aim of this study is to trace the chronological continuity of the archaic period Burgaz settlement and to identify the levels destroyed during the constructions at the classical period. The finds were divided into two main groups according to their places of origin: Among the first group originating from the Greek mainland, the Attica Pottery is the largest while the Laconian and Corinthian pottery are represented in lesser numbers. Because this imported pottery facilitates a more specific dating, Burgaz offers important data for the settlement levels of the 6* cent. B. C. Among the painted pottery the second group of finds consist of those of East-Greek origin which we meet over a wider period of time and in much larger quantities than the finds of the Greek mainland origin. Considering their style groups, though in smaller numbers, all known East-Greek styles such as Orientalising, Fikellura, black-figure, banded and wave-lined pottery are represented at Burgaz. Some plates and bowls, are suggested to be local productions.VI Therefore, the painted pottery studied makes it easier to have a general view of the 6th cent B. C. settlement. But the insufficiency of data belonging to the 7th cent. B. C. at Burgaz and the lack of evidence about the relation of most finds to any architectural remains mean that we cannot yet draw a general conclusion about the archaic period of this settlement