N-acetylcysteine kullanan bronşektazi hastaların serumunda 8-OHDG, ımmunoglobulin, CRP, prokalsitonin, prolidaz enzim aktivitesi ve oksidatif stress seviyelerinin incelenmesi
Investigation of 8-OHDG, immunoglobulin, CRP, procalcitonin, prolidase enzyme activity and oxidative stress levels in serum of patients with bronchiectasis using N-acetylcysteine
- Tez No: 717562
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAYET BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Bronşektazi, N-Asetilsistein, TAS, TOS, OSİ, 8-OHdG, Bronchiectasis, N- Acetylcysteine, TAS, TOS, OSİ, 8-OHdG
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bronşektazi giderek daha fazla tanınan ve bronşların kalıcı ve geri dönüşümsüz genişlemesi olarak tanımlanan bir hastalıktır. N-Asetilsistein (NAC), Amerikan Gıda İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmış ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından temel bir ilaç olarak tanınan, asetaminofen doz aşımının (parasetamol) tedavisinde yaygın olarak kullanılan ve daha yakın zamanda solunum yolu hastalıklarında mukolitik ajan olarak kullanılan bir ilaçtır. Çalışmamızda, N-asetilsistein kullanan bronşektazili hastaların serumunda 8-OHdG, Immunoglobulin, CRP, prokalsitonin, prolidaz enzim aktivitesi, oksidatif stres seviyelerini inceleyerek bu biyobelirteçlerin bronşektazinin tanı ve takibinde güvenilir birer marker olabilirliklerini araştırmayı amaçladık. Çalışmaya 2020-2021 yılları arasındaki Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları polikliniğine başvuran bronşektazi hastaları alındı. N-asetilsistein ilacını kullanan, kullanmayan ve kontrol kanları olmak üzere 3 grup oluşturuldu. N-asetil sistein kullanan 30 birey, N-asetil sistein kullanmayan 30 birey ve 30 sağlıklı birey çalışmaya dahil edildi. Analiz sonucunda Non-nac grubunda, 8-OHdG, TOS, prolidaz, IgA, OSİ ve CRP ölçümleri diğer gruplara göre anlamlı derecede haha yüksek iken IgM ölçümleri diğer gruplara göre anlamlı derecede düşüktür. IgM en yüksek değerini kontrol grubunda almıştır. Prokalsitonin ölçümü açısından da her bir grup ortancası birbirinden farklıdır ve Non-nac gruptaki ölçüm düzeyi diğer gruptakilerden çok daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak ilaç kullanmayan bronşektazi hastalarında 8-OHdG, TOS, IgA, OSİ ve CRP nin yükselmesi klinik takipte bunların göz önünde bulundurulması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Bronchiectasis is a disease that is increasingly recognized and is defined as permanent and irreversible enlargement of the bronchi. N-Acetylcysteine (NAC) is a drug approved by the U.S. Food and Drug Administration (FDA) and recognized as an essential drug by the World Health Organization (WHO), widely used in the treatment of acetaminophen overdose (paracetamol) and more recently as a mucolytic agent in respiratory tract diseases. In our study, we aimed to investigate whether these biomarkers can be reliable markers in the diagnosis and follow-up of bronchiectasis by examining the levels of 8-OHdG, Immunoglobulin, CRP, procalcitonin, prolidase enzyme activity, and oxidative stress in the serum of patients with bronchiectasis using N-acetylcysteine. Bronchiectasis patients who applied to the Harran University Faculty of Medicine Chest Diseases outpatient clinic between 2020-2021 were included in the study. Three groups were formed: using N-acetylcysteine drug, non-using and control blood. 30 individuals using N-acetyl cysteine, 30 individuals not using N-acetyl cysteine and 30 healthy individuals were included in the study. As a result of the analysis, 8-OHdG, TOS, prolidase, IgA, OSI and CRP measurements were significantly higher in the Non-nac group compared to the other groups, while IgM measurements were significantly lower than the other groups. IgM had the highest value in the control group. In terms of procalcitonin measurement, the median of each group is different from each other and the measurement level in the Non-nac group was found to be much higher than in the other group. As a result, the elevation of 8-OHdG, TOS, IgA, OSI and CRP in bronchiectasis patients who do not use drugs shows that these should be considered in clinical follow-up.