Adana arkeoloji ve Atatürk Evi Müzesi'ndeki dokumalar (Halı, kilim, seccade, alaçuval, yastık kılıfı ve keçe)
Adana Archaeology and Atatürk House Museum weavings (Carpet, rug, prayer mat, alaçuval, pillowcase and felt)
- Tez No: 717615
- Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Müzecilik, Sanat Tarihi, Crafts, Museology, Art History
- Anahtar Kelimeler: Adana Archeology Museum, Carpet, Technique, Pattern, Color
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Halı ve diğer düz dokumalar, maddi kültürümüzün önemli bir bölümünü teşkil etmektedirler. Halı ve diğer düz dokumaların her biri, ayrı birer sanat değeri taşımakta olup bu eserlerimizin yüzeylerinde bulunan motifler geçmişi anlamlandıran birer ipucu niteliğindedir. Halı ve diğer düz dokumalar milletimizin tarihi gibi köklü bir geçmişe sahiptir. Nitekim bu eserlerimizin kompozisyonlarını meydana getiren motifler, eski inanç ve yaşam kültürümüzle yakından alakalı olduğu bilinmektedir.“Adana Müzesi'ndeki Halılar”adlı bu çalışmada, hem Adana Arkeoloji Müzesi deposunda bulunan hem de müzeye bağlı bir birim olan Adana Atatürk Evi Müzesi'nde teşhirde olan ve farklı yörelerden satın alma yoluyla getirilen toplam 15 adet halının kompozisyon, motif, renk ve teknik özellikler ile kapsamlı bir şekilde incelenmesi hedeflenmiştir. Fotoğraflama ve ayrıntılı çizimlerle desteklenen bu çalışma daha önce hiçbir araştırma konusunda yer almaması bakımından önemlidir. Anahtar Kelimler: Adana Arkeoloji Müzesi, Halı, Teknik, Desen, Renk. Danışman: Prof. Dr. Savaş YILDIRIM, Sanat Tarihi Anabilim Dalı, Mersin Üniversitesi, Mersin.
Özet (Çeviri)
Carpets and other plain weaves constitute an important part of our material culture. Each of our carpets and other plain weavings has the value of a separate work of art, and the meanings of the motifs on the surfaces of these works are a clue from the past to the present. Our carpets and other flat weavings have a deep-rooted history like the history of our nation. As a matter of fact, it is known that the motifs that make up the compositions of these works are closely related to our old beliefs and culture of life. In this study called“Carpets in Adana Museum”, the composition, motifs of 15 carpets in total, which are registered in the inventory book of Adana Archeology Museum by purchasing from different regions and are both in the warehouse of the museum and on display in Adana Atatürk House Museum, which is a unit affiliated with the museum. It is aimed to be examined comprehensively with color and technical features. This study, supported by photography and detailed drawings, is important in that it has not been involved in any research before.