Fikri mülkiyet haklarının şirket sermayesi olarak konulması
Bringing intellectual property rights to companies as capital
  1. Tez No: 717676
  2. Yazar: EBRU KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ YÖRDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Fikri mülkiyet hakları, bilgi, ayni sermaye, sermaye şirketleri, taahhüt, Intellectual property rights, knowledge, capital in kind, capital companies, undertaking
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Fikri mülkiyet hakları, insanın yaratıcılığı ve fikri gayretiyle meydana getirdiği eser, buluş ve yenilikler üzerinde eser sahibinin gayri maddi bir hakkının bulunduğunun kabul edilmesi ile ortaya çıkmıştır. Bir fikir veya sanat faaliyeti sonucunda oluşturulmuş eserlerden doğan haklar, telif hakları olarak isimlendirilmektedir. Sanayi, tarım gibi alanlarla alakalı buluş ve yenilikler için kişinin sahip olacağı haklara ise sınai mülkiyet hakları denilmektedir. Fikri mülkiyet hakları ise bu iki hak kategorisini kapsayan bir üst başlıktır. Bilgi çağında olmamız sebebiyle fikri mülkiyet haklarının ekonomi için önemi gün geçtikçe artmaktadır. Gerek ülke içi gerek ülkeler arasında gerçekleşen ekonomik rekabette fikri mülkiyet hakları önemli bir silah haline gelmiştir. Fikri ürünlerin şirketlere sermaye olarak getirilmesi TTK'nın 127. maddesinde düzenlemiştir. Bu düzenleme gereğince fikri mülkiyet hakları ile haklı olarak kullanılmakta olan ve devir kabiliyetine sahip elektronik ortamlar, alanlar, adlar ve işaretler gibi değerler ticaret şirketlerine sermaye olmak üzere konulabilmektedir. Ancak sermaye şirketlerine sermaye olarak getirilmeleri için, nakden değerlendirilebilme ve devredilebilme özelliklerinin yanında ayrıca üzerlerinde sınırlı ayni bir hak, haciz ve tedbir bulunmaması da gereklidir. Şirket esas sözleşmesinde paradan başka sermaye olarak konulan ayın ve hakların değerlerinin bulunması bir zorunluluktur. Dolayısıyla sermaye olmak üzere taahhüt edilen fikri mülkiyet haklarının değerlerinin hesap edilmesi gerekmektedir. TTK'nın 343. maddesi bu durumu düzenlemiştir. Bu kapsamda sermaye şirketlerine sermaye olarak konulacak fikri mülkiyet haklarına değer biçilmesi için bilirkişi görevlendirilmeli ve sermaye olarak taahhüt edilen ayın ve haklara değer biçilmelidir. Ayrıca fikri mülkiyet haklarının sermaye olarak kabulü için varsa özel sicillerine kayıt edilmesi de gereklidir.
Özet (Çeviri)
Intellectual property rights have emerged with the acceptance that the owner of the work has an intangible right on this works, inventions and innovations created by human creativity and intellectual effort.The legal rights on intellectual and artistic works are called copyrights. The rights that a person will have for inventions and innovations related to areas such as industry and agriculture is called industrial property rights. Intellectual property rights, on the other hand, is a top title that comprises these two categories of rights. Due to the fact that we are the in the information age, the importance of intellectual property rights for the economy is increasing day by day. Intellectual property rights have become a crucial weapon in the economic competition that takes place both within and between the countries. Bringing intellectual products to companies as capital is regulated in Article 127 of the Turkish Commercial Code. Pursuant to this regulation, intellectual property rights and rightfully used transferable electronic media, domains, names and signs can be brought to trading companies as capital. However, in order to bring them as capital to the capital companies, besides their ability to be evaluated in cash and transferred, it is also necessary that they do not have limited real rights, attachments and measures. In the articles of association of the company, it is a necessity to find the values of the rights that are included as capital other than money. Therefore, it is necessary to calculate the values of the intellectual property rights committed to capital. Article 143 of the Turkish Commercial Code regulates this situation. In this context, an expert should be appointed to evaluate the intellectual property rights to which capital will be invested in capital companies, the rights committed as capital should be valued. In addition, in order for intellectual property rights to be accepted as capital, they must be registered in their special registers, if any.