Fikri mülkiyet haklarının anonim şirketlere ayni sermaye olarak getirilmesi
Bringing intellectual property rights to stock companies as capital in kind
  1. Tez No: 394339
  2. Yazar: MEHMET ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVAL OKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Fikri mülkiyet hakları, ayni sermaye, taahhüt, devren kazanım, Intellectual property rights, capital in kind, undertaking, acquisition by transfer
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Sermaye, anonim şirketler için olmazsa olmaz unsurlardan biridir. Sermaye unsurunun sağlanması adına kullanılabilecek araçlardan biri de fikri mülkiyet haklarıdır. Teknolojinin gelişimiyle birlikte önem seviyesi daha da artan fikri mülkiyet hakları, önümüzdeki yıllarda anonim şirket sermayesinin oluşturulmasında da hak ettiği konumu alacaktır. Bu nedenle çalışma konumuzu,“Fikri Mülkiyet Haklarının Anonim Şirketlere Ayni Sermaye Olarak Getirilmesi”başlığıyla belirledik. Tezimizin ilk bölümünde, fikri mülkiyet kavramı, fikri mülkiyet haklarının özellikleri ve bu hakların sınıflandırılmasına ilişkin genel bilgiler verilmiştir. Anonim şirketlere sermaye olarak getirilecek olan fikri mülkiyet hakkı olduğu için, fikri mülkiyet haklarına konu ürün ve işaretler ile hakkın kendisi arasında bir ayrıma gidilmiştir. Konumuz açısından taşıdığı önem itibariyle, fikri mülkiyet haklarının aslen ve devren kazanılması bu bölümde incelenmiştir. İkinci bölümde, anonim şirketlerde sermaye kavramı incelenmiş, fikri mülkiyet haklarının sermaye içindeki konumu tespit edilmiştir. Daha sonra Türk Ticaret Kanunu hükümleri ile fikri mülkiyet haklarına ilişkin mevzuat birlikte değerlendirilerek, anonim şirketlere ayni sermaye olarak konulabilecek ve konulamayacak fikri mülkiyet hakları ayrıntılı bir şekilde ortaya konulmuştur. Üçüncü ve son bölümde, fikri mülkiyet haklarının anonim şirket malvarlığına dâhil olma süreci incelenmiştir. Bu doğrultuda taahhüt ve tasarruf aşamaları arasında ayrıma gidilmiş, fikri mülkiyet haklarının kendi özellikleri de dikkate alınarak sonuçlara varılmıştır. Son olarak ayni sermaye olarak taahhüt edilen fikri mülkiyet haklarının ifasına yönelik alınabilecek önlemler, ifanın imkânsızlığı ve ifa edilmemenin sonuçları çeşitli ihtimaller göz önünde bulundurularak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Capital is an indispensible element for stock companies. One of the means that can be used to capitalize is intellectual property rights. Intellectual property rights, of which importance has substantially increased with the advancement of technology, will achieve their deserved status in the formation of stock company capital in the upcoming years. Therefore, the title has been determined to be“Bringing Intellectual Property Rights to Stock Companies as Capital In Kind”. In the first chapter of the thesis, general information about the concept of intellectual property, characteristics of intellectual property rights, and classification of these rights is provided. Since it is intellectual property right to be brought as capital to stock companies, a differentiation is made between the products/symbols of intellectual property rights and the right itself. Considering their importance, the original and transferred acquisition of intellectual property rights are analyzed in this chapter. In the second chapter, the concept of capital in stock companies is analyzed and the status of intellectual property rights within capital is determined. Next, by discussing the provisions of Turkish Commercial Law in the light of the relevant intellectual property rights legislation, the types of intellectual property rights that can and cannot be invested in stock companies as capital in kind are presented in detail. In the third and final chapter, the inclusion process of intellectual property rights into stock company assets is analyzed. Thus, a distinction is made between the undertaking and disposal stages, and some conclusions are drawn by taking the special qualities of intellectual property rights into account. Finally, the measures that can be taken to ensure the performance of pledged intellectual property rights as capital in kind, the impossibility of performance and the results of non-performance are analyzed by considering various possibilities.