Dış politika ve dış yardım ilişkisinin Türkiye'nin Somali politikası üzerinden değerlendirilmesi
Evaluation of foreign policy and foreign aid relations through Turkey's Somali policy
  1. Tez No: 717684
  2. Yazar: SIRAD JAFAR MOHAMED ADEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR YASİN ASAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Politika, Sert Güç, Yumuşak Güç, Dış Yardım, Türkiye-Somali, Foreign Policy, Hard Power, Soft Power, Foreign Aid, Turkey-Somalia
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Dış politika araçlarından birisi olan dış yardımlar, uluslararası ilişkilerde yumuşak güç formunda olup dış yardımı alan devletle, bu yardımı yapan devlet arasında uzun vadeli bir ilişki başlatmaktadır. Karşılıklı iyi niyetle devam ettirilen ilişkilerde, her iki devlet açısından insani, ticari ve siyasi boyutta fayda sağlanması mümkündür. Türkiye Somali ilişkileri de Doğu Afrika'da baş gösteren kuraklıktan sonra başlamış ve Türkiye tarafından Somali'ye sağlanan dış yardımların her yönden kalkınma boyutuna geçmesiyle, iki devlet arasında çok boyutlu bir ilişki sistematiği oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
Foreign aid, which is one of the foreign policy tools, is in the form of soft power in international relations and initiates a long-term relationship between the state receiving foreign aid and the state providing this aid. It is possible to provide benefits in humanitarian, commercial and political dimensions for both states in relations maintained in mutual goodwill. Turkey-Somalia relations also started after the drought that started in East Africa, and with the foreign aid provided by Turkey to Somalia, a multidimensional relationship systematic was formed between the two states.