Güncel sanat pratiği içerisinde şiddet ve suç uyarlamaları
Violence and crime adaptations in contemporary art practice
- Tez No: 717699
- Danışmanlar: PROF. DR. SİMBER RANA ATAY
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Sanat suçları, sanatta sahtecilik, sanat hırsızlığı, kendine mâl etme, Ulay, Art Loss Register, Crime in art, art forgery, art theft, appropriation, Ulay, Art Loss Register
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
“Güncel Sanat Pratiği İçerisinde Şiddet ve Suç Uyarlamaları”başlıklı bu tez çalışmasında, psikolojik, sosyolojik ve politik bağlamlar üzerinden güncel sanat alanında geçmişten günümüze karşılaşılan şiddet ve suç unsurları ele alınmıştır. Çalışma kapsamında, suçun köken bilimi araştırılarak şiddet ve suçun bu alanda karşılık geldiği unsurlar incelenip hırsızlık ve sahtecilik kavramı sanat dünyasından örneklerle detaylandırılmıştır. Tarihteki önemli sanat hırsızlıklarından biri olan Mona Lisa'nın Vincenzo Peruggia tarafından Louvre Müzesi'nden çalınma süreci ile başlayan araştırma süreci sanatçı Ulay'ın Berlin Ulusal Müzesi'nden çaldığı Carl Spitzweg'e ait Zavallı Şair 1839 isimli Hitler'in favori resmi ile devam etmiştir. Sanat sahteciliğinin önemli karakterlerinden Elmyr De Hory, Han Van Meegeren, Wolfang Beltracchi ve Mark Landis gibi isimler sanatta sahtecilik bölümünde ele alınmıştır. Sanat suçları alanında çalışan Association for Research Into Crime Against Art (ARCA), Art Loss Register (ALR) gibi kurumların amaçları ve hukuk sistemi içinde sanat suçlarının ele alınış biçimleri, kurumların yaptıkları akademik ve hukuki çalışmalar doğrultusunda bu çalışmada konu edilmiştir. Güncel sanattaki suç temsilleri bölümünde ele aldığım sahte eserlere bir temsil ve üretim alanı veren Viyana Sahte Eserler Müzesi ve Shenzhen Dafen Köyü'ne ek olarak farklı disiplinlerde üretim yapan Leila Pazooki, Aslı Çavuşoğlu, Kota Ezawa, Taus Makhacheva gibi sanatçı çalışmaları incelenerek açıklanmıştır. Çalışmada ele alınan konulardan yola çıkarak tez kapsamında ürettiğim Kripto Müze Projesi, tezde ele alınan konular üzerine odaklanmıştır. Proje yanı sıra sanat alanında yeni hafıza yaratma düşüncesini barındırmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis titled“Violence and Crime Adaptations in Contemporary Art Practice”, the elements of violence and crime encountered in the field of contemporary art from past to present are discussed through psychological, sociological and political contexts. Within the scope of the study, the origin of crime was investigated and the elements that violence and crime correspond to in this field were examined and the concept of art theft and forgery was detailed with examples from the art world. The research process, which started with the theft of the Mona Lisa, one of the most important art thefts in history, from the Louvre Museum by Vincenzo Peruggia, continued with Hitler's favorite painting named Poor Poet, by Carl Spitzweg, stolen by the artist Ulay from the Berlin National Museum. The important characters of art forgery such as Elmyr De Hory, Han Van Meegeren, Wolfang Beltracchi and Mark Landis are discussed in the forgery in art section. The aims of institutions such as the Association for Research Into Crime Against Art (ARCA), Art Loss Register (ALR) working in the field of art crimes, and the way art crimes are handled in the legal system are discussed in this study in line with the academic and legal studies of the institutions. In addition to the Vienna Museum of Art Fakes and Shenzhen Dafen Village, which give a representation and production area to the counterfeit works that I have discussed in the section of crime representations in contemporary art, the works of artists such as Leila Pazooki, Aslı Çavuşoğlu, Kota Ezawa, Taus Makhacheva, who produced in different disciplines, are examined and explained. Based on the topics covered in the study, the Crypto Museum Project, which I produced within the scope of the thesis, focused on the topics covered in the thesis. The project also includes the idea of creating a new memory in the field of art.