İşçiyi sadakat borcuna aykırı davranmaya yöneltmenin iş hukuku ve haksız rekabet hukuku bakımından sonuçları
Consequences of prompting the worker to behave against the duty of loyalty in regards to labor law and unfair competition law
- Tez No: 717713
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE BİNNUR TULUKÇU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sadakat Borcu, Haksız Rekabet, Yeni İşverenin Sorumluluğu, İşçi Ayartma, Sır Saklama Borcu, Rekabet Etmeme Borcu, Rekabet Yasağı, Duty of Loyalty, Unfair Competition, New Employer's Liability, Unfair Recruitment, Confidentiality Obligation, Non-Compete Obligation, Prohibition of Competition
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 341
Özet
Kişisel ilişki kuran ve karşılıklı güven esasına dayanan iş sözleşmesinde sadakat borcu, işçinin işverene karşı olan borçlarından biridir. Sadakat borcu, işçinin işverene içtenlikle bağlanması, işverenin haklı menfaatlerini koruması ve ona zarar verecek her türlü davranıştan kaçınmasıdır. Ancak işverenin haklı menfaatinin olduğu her durumda işçinin sadakat borcu altında olduğu söylenemez. Sadakat borcunun sınırları dürüstlük ilkesi, işverenin haklı menfaati ve ölçülülük ilkesi ile belirlenir. Bu kapsamda, işçinin işini özenle yapması, işverene ait sır niteliğindeki bilgileri saklaması, onunla rekabet teşkil edecek davranışlardan kaçınması ve iş sözleşmesini feshederken kanuni usule uyması da sadakat borcunun gereğidir. Öte yandan iktisadi hayatta işverenlerin başka bir işverenin işçilerine daha yüksek ücret teklif ederek mevcut iş sözleşmelerini feshe yöneltmeleri sıkça görülen bir durumdur. İşçinin ölçülülük ilkesi gereğince kendisi için uygun olan tercihi yaparak iş sözleşmesini feshetmesi ve yeni bir iş sözleşmesi yapması kural olarak sadakat borcuna aykırı değildir. Ancak bunun için işçinin sözleşmeyi usulüne uygun olarak feshetmesi ve işverene ait sır niteliğindeki bilgileri işverenin haklı menfaatleri ölçüsünde koruması gereklidir. İşçiyi sadakat borcuna aykırı davranma teşkil edecek şekilde işverenin sırlarını ele geçirmeye veya iş sözleşmesini usulsüz feshe yöneltmek haksız rekabet fiili oluşturur. 4857 sayılı İş Kanunu iş sözleşmesini haksız veya usulsüz bir şekilde fesheden işçiyle yeni bir iş sözleşmesi yapan işvereni de belirli şartlar oluştuğunda işçiyle birlikte sorumlu tutmuştur. Buna göre yeni işveren işçinin bu şekilde davranmasına sebep olmuşsa, işçinin bu davranışını bilerek onu işe almışsa ve bu davranışı öğrendiği halde onu çalıştırmaya devam etmişse işçi ile birlikte yeni işveren de sorumlu olacaktır.
Özet (Çeviri)
Duty of loyalty in an employment contract that establishes a personal relationship and is based on mutual trust is one of the employee's obligations concerning the employer. Loyalty is the employee's sincere commitment to the employer, protecting the employer's rightful interests and avoiding any behavior that may inflict harm to them. However, it cannot be said that the employee is under a duty of loyalty in every situation where the employer has a legitimate interest. The limits of the duty of loyalty are determined by the principle of rectitude, the employer's rightful interest and the principle of proportionality. In this context, it is also the requirement of the duty of loyalty for the worker to perform their job diligently, to protect the confidential information of the employer, to abstain from conducts that would constitute competition with them, and to comply with the legal procedure when terminating the employment contract. On the other hand, in economic life, it is a frequently seen practice for employers to terminate existing employment contracts of their employees by offering higher wages to the workers of other employers. As a rule, it is not contrary to the duty of loyalty for the worker to terminate the employment contract by making the appropriate choice in accordance with the principle of proportionality and to sign a new employment contract. However, for this, the employee must terminate the contract duly and protect the confidential information of the employer within the scope of the employer's legitimate interests. Prompting the employee to seize the employer's confidential information or to terminate the employment contract unlawfully, in a way that violates the duty of loyalty, constitutes an act of unfair competition. The Labor Law No. 4857 holds the employee who terminates the employment contract unjustly or illegally, and the employer who concludes a new employment contract responsible together with the employee, when certain conditions occur. Accordingly, if the new employer has caused the worker to behave in this way, if he has hired the worker knowing this behavior, and if he has learned this behavior and continued to employ him, the new employer will be liable together with the employee.