Serigrafi baskı resim tekniğiyle Türk resminde figüratif soyutlama
Figurative abstraction in Turkish painting with silk screen printing technique
- Tez No: 717712
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BAŞBUĞ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Baskıresim, serigrafi baskı sanatı, figüratif soyutlama, Printmaking, screen printing art, figurative abstraction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
İçinde bulunduğumuz 21.Yüzyılda teknolojik gelişmeler çok hızlı ilerlemektedir. Bu ilerlemeden nasibini alan baskı, günlük yaşamda kullanılan hemen hemen bütün ürünlerin ambalajlarında uygulanmaktadır. Serigrafi baskı işlemleri tarih boyunca gelişerek günümüze kadar ilerlemiştir. Baskının ve serigrafi baskının tarihsel gelişimi, sanattaki yeri ve önemi, sanatçıların katkıları, Türk resim sanatındaki durumuyla ilgili araştırmalar yapılmıştır. Serigrafi baskının, Türk sanatındaki kullanımı ile ilgili sanatçı görüşleri alınarak, serigrafi baskı sanatında eserler üreten sanatçıların çalışmaları yorumlanmıştır. Serigrafi baskı sanatında figür soyutlamaları yapan Türk ressamlarının eserlerinden örnekler incelenmiştir. Konuyla ilgili uygulama çalışmaları teknik ve ifade biçimi olarak açıklanmıştır. Tez konusunun amacına ilişkin kaynaklar incelenmiş, nitel araştırma yöntemlerinden belge tarama modeli kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The technological developments have been advancing very quickly the 21 st century we are living in Printing, which has had its share of this progress, is applied on the packaging of almost all products used in daily life Screen printing processes have progressed to the present by devoloping throughout history. Researchers have been done on the historical development of printing, its place and importance in art, and its situation in Turkish painting. The works of the artists who produced works in the art of screen printing, have been interpreted by taking the views of the artists about the use of screen printing have been examined. Examples from the works of Turkish painters who made figure abstractions in the art of screen painting have been examined. Practical studies on the subject have been explained as technique and form of expression. The sources related to the purpose of the thesis topic were examined and the document scanning model was used as one of the qualitive research methods.