Genç yetişkin bireylerin kaygı düzeyleri, stresle başa çıkma stratejileri ve yaşam doyum düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examination of the relationships between anxiety levels, methods of coping with stress, and life satisfication levels of young adult individuals
- Tez No: 717744
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYDA MAVRUK ÖZBİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Genç yetişkin, kaygı, stresle başa çıkma, yaşam doyumu, Young adult, anxiety, coping with stress, life satisfaction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, genç yetişkinlerin durumluk ve sürekli kaygı düzeylerinin stresle başa çıkma stratejileri ve yaşam doyumları üzerindeki yordayıcı etkisinin incelenmesidir. Ayrıca, araştırmanın söz konusu değişkenlerine ilişkin ortalamaların, katılımcıların sosyo-demografik özelliklerine bağlı olarak farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırmanın katılımcılarını Adana ili genelinde yaşayan 20-40 yaş arası 315 genç yetişkin birey oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (DSKE), Stresle Başa Çıkma Ölçeği (SBÇÖ) ve Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ) kullanılmıştır. Araştırma verileri Sosyal Bilimler istatistik paket programıyla frekans, yüzde, Pearson korelasyon katsayısı, ilişkisiz örneklemler için t-testi ve çoklu standart regresyon analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, Stresle Başa Çıkma Ölçeği sorunla uğraşmaktan kaçınma alt ölçeği, soruna yönelme alt ölçeği ve sosyal destek arama alt ölçeği puanları ile Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği durumluk kaygı alt ölçeği ve sürekli kaygı alt ölçeği puanları arasında negatif yönde ve düşük düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği durumluk kaygı alt ölçeğinin Stresle Başa Çıkma Ölçeği soruna yönelme alt ölçeği ve sosyal destek arama alt ölçeği puanları üzerinde anlamlı birer yordayıcı olduğu görülmüştür. Ayrıca, Yaşam Doyumu Ölçeği puanları ile Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği durumluk kaygı ve sürekli kaygı alt ölçek puanları arasında negatif yönde ve orta düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği durumluk kaygı ve sürekli kaygı alt ölçeklerinin Yaşam Doyumu Ölçeği puanları üzerinde anlamlı birer yordayıcı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to examine the predictive effect of young adults' state and trait anxiety levels on their strategies for coping with stress and their life satisfaction. In addition, it has been examined whether the averages of the aforementioned variables of the study differed depending on the socio-demographic characteristics of the participants. The participants of the study consist of 315 young adult individuals between the ages of 20-40 living in Adana province. Participants have been determined by convenient sampling method on a voluntary basis and included in the study. As data collection tool in the research, Personal Information Form, StateTrait Anxiety Inventory (STAI), Stress Coping Scale (SCS) and Life Satisfaction Scale (LSS) have been used. The research datas have been analyzed with the Social Sciences statistical package program using frequency, percentage, Pearson correlation coefficient, t-test for unrelated samples and multiple standard regression analysis technique. As a result of the research, It has been determined that there is a negative and low level statistically significant relationship between the scores of the Stress Coping Scale avoiding dealing with the problem subscale, the problem orientation subscale, and the social support seeking subscale scores, and the state anxiety subscale and trait anxiety subscale scores of the State and Trait Anxiety Inventory. It has been seen that the state anxiety subscale of the State and Trait Anxiety Inventory is a significant predictor of the problem orientation subscale and seeking social support subscale scores of the Coping with Stress Scale. In addition, It has been determined that there is a negative and moderate statistically significant relationship between the Life Satisfaction Scale scores and the state and trait anxiety subscale scores of the State and Trait Anxiety Scale. It has been concluded that the state anxiety and trait anxiety subscales of the State and Trait Anxiety Inventory is a significant predictor of Life Satisfaction Scale scores.