Yetişkin bireylerde benlik saygısının depresyon ve anksiyete ile ilişkisi
The relationship of self-esteem in adult individuals with depression and anxiety
  1. Tez No: 717745
  2. Yazar: SİBEL PEKÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ARSLANTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik Saygısı, Depresyon, Anksiyete, Self-Esteem, Depression, Anxiety
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırma yetişkin bireylerdeki benlik saygısının depresyon ve anksiyete ile ilişkisi incelemektedir. Bu amaçla İstanbul ilinde Ataşehir ilçesinde bulunan 20-40 yaş arası bireylere toplam 384 kişiye araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgi formu ve Rosernberg Benlik Saygısı Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği uygulanmıştır. Benlik saygısı ve alt ölçeklerinden kendilik kavramının sürekliliği, depresif duygulanım, psikosomatik belirtiler ve psişik izolasyon ölçek puanlarının yaş arttıkça arttığı görülmektedir. Benlik saygısı ve alt ölçeklerinden kadın katılımcıların depresif duygulanım ve psikosomatik belirtiler alt ölçek puanları erkek katılımcılara göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Eğitim durumu değişkenine göre ise benlik saygısı alt ölçeklerinden tartışmalara katılabilme derecesinde pozitif yönde anlamlı bir farklılık görülürken ve psişik izolasyon alt ölçeğinde negatif yönlü anlamlı bir farklılık görülmektedir. İş durumu değişkenine göre çalışmayan katılımcıların çalışan katılımcılara göre daha düşük benlik saygısına sahip olduğu, depresif duygulanım, hayalperestlik, psikosomatik belirtiler ve psişik izolasyon alt ölçeklerinde çalışmayan katılımcıların çalışan katılımcılara göre daha yüksek puanların alındığı görülmektedir. Medeni durum değişkenine göre benlik saygısı ve alt ölçeklerinden benlik saygısı ve kendilik kavramının sürekliliği, bekar katılımcıların evli katılımcılara göre daha az olduğu görülürken, babayla ilişki alt ölçeğinde evli katılımcıların bekar katılımcılara göre aldığı puanların daha yüksek olduğu görülmektedir. Depresyon düzeyinin kadınların erkek katılımcılara oranla daha yüksek olduğu görülmektedir. Depresyon puanlarının çalışmayan katılımcıların çalışan katılımcılara göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Yaş, eğitim durumu ve medeni durum değişkenlerine göre depresyon puanlarında anlamlı bir farklılık görülmemektedir. Yaş durumu ile anksiyete puanları pozitif yönde anlamlı bir farklılık görülmektedir. Eğitim durumunda ise, anksiyete puanlarında negatif yönlü anlamlı bir farklılık görülmektedir. Cinsiyet, iş ve medeni duruma göre anksiyete puanlarında anlamlı bir fark görülmemektedir. Benlik saygısı ve alt ölçeklerinden, benlik saygısı, kendilik kavramının sürekliliği, insanlara güven duyma ve anne baba ilgisi azaldıkça depresyon ve anksiyete düzeylerinin arttığı, eleştiriye duyarlılık, depresif duygulanım, hayalperestlik, psikosomatik belirtiler, kişilerarası ilişkilerde tehdit hissetme ve psişik izolasyon alt ölçek puanlarının ise artması depresyon ve ansksiyete düzeylerinin de artttığı sonucu ortaya çıkmaktadır. Benlik saygısı ve alt ölçeklerinden tartışmalara katılabilme derecesi alt ölçeğinin puanlarının artması ile depresyon düzeyinin azaldığı görülmektedir fakat anksiyete düzeyinde anlamlı bir sonuç görülmemektedir. Babayla ilişki alt ölçeğinde ise depresyon ve anksiyete düzeyleri üzerinde anlamlı bir sonucu görülmemektedir. Bulgular, tartışma ve sonuç bölümünde literatür ışığında tartışılmış, araştırmanın kısıtlamaları ele alınmış ve gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between self-esteem in adults and depression and anxiety. For this purpose, the demographic information form prepared by the researcher and the Rosernberg Self-Esteem Scale, Beck Depression Scale, and Beck Anxiety Scale were administered to a total of 384 individuals between the ages of 20-40 in Ataşehir, Istanbul. It was observed that the self-esteem, depressive affect, psychosomatic symptoms and psychological isolation scale scores of the self-esteem and its subscales increased as the age increased. It was observed that depressive affect and psychosomatic symptoms subscale scores of female participants, which are among the self-esteem and subscales, were higher than male participants. According to the educational status variable, there is a positive significant difference in the degree of participating in discussions and a negative significant difference in the psychic isolation subscale. According to the job status variable, it is seen that non-working participants have lower self-esteem than working participants, and the subscales of depressive emotion, imagination, psychosomatic symptoms, and psychological isolation are higher in non-working participants than working participants. According to the marital status variable, according to self-esteem and self-concept continuity subscales, single participants were found to be less than married participants, and married participants had higher paternal interest subscale scores than single participants. It is observed that the level of depression is higher in women compared to male participants. It is observed that the depression scores of the non-working participants are higher than the working participants. There is no significant difference in depression scores according to age, educational status and marital status variables. There is a positive significant difference between age and anxiety scores. There is a negative significant difference in anxiety scores in education. There is no significant difference in anxiety scores according to gender, job and marital status. Among the self-esteem and subscales, as self-esteem, continuity of self-concept, trust and parental interest decrease, levels of depression and anxiety increase, sensitivity to criticism, depressive affect, imagination, psychosomatic symptoms, feeling threatening in interpersonal relationships, and psychic isolation subscale scores increase reveals that depression and anxiety levels are also increased. It was observed that depression level decreased with the increase in the scores of self- esteem and its subscales to participate in the discussions, but no significant result was obtained at the level of anxiety. No significant results were obtained regarding depression and anxiety levels in the relationship with the father. In the discussion and conclusion part, the findings were discussed in the light of the literature, the limitations of the study were discussed and recommendations for future studies were made.