İşletmelerin vergiden kaçınma ve vergi kaçırma eğilimleri üzerine bir araştırma: Diyarbakır ili örneği
- Tez No: 717802
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BİLEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Vergiden Kaçınma, Vergi Kaçırma, Vergi Yükü, Vergi Algısı, Accounting, Tax Avoidance, Tax Evasion, Tax Burden, Tax Perception
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu çalışmanın amacı, vergiden kaçınma ve vergi kaçırma arasındaki ince çizgiyi yasal mevzuat çerçevesinde değerlendirerek vergi mükelleflerinin ve kurumsal firmaların ne tür avantaj ve dezavantaja sahip olduklarını tespit etmektir. Ayrıca bu iki kavram temelinde vergiye bakış açıları, vergiden kaçınma ve vergi kaçırma kavramının mükelleflerin zihninde nasıl bir yer bulduğu, salgın (pandemi) döneminde olan tutum ve davranışları arasındaki ilişki düzeyini belirlemektir. Araştırmanın örneklemini Diyarbakır ilinde yer alan 385 küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler oluşturmaktadır. Basit rassal örnekleme tekniğinin kullanıldığı araştırmada yüz yüze anket tekniği kullanılmıştır. Söz konusu araştırma kapsamında ulaşılan verilerin analizinde çok değişkenli istatistiksel analiz teknikleri (frekans dağılımı, t testi, anova, regresyon, korelasyon vs.) kullanılmıştır. Araştırmaya katılan işletmelerin boyutsal açıdan vergiden kaçınma ve vergi kaçırma kavramına yönelik algıları arasında çeşitli düzeylerde pozitif yönde anlamlı ilişkiler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bazı demografik özelliklerin söz konusu firmaların vergiden kaçınma algısını bazı noktalarda etkilediği gözlemlenmiştir. Buna ek olarak her iki kavramında mükellef zihninde suç olarak nitelendirildiği ve kavram karmaşası yaşandığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the fine line between tax avoidance and tax evasion within the framework of legal regulations and to determine what kind of advantages and disadvantages in terms of taxpayers and corporate firms. In addition, on the basis of these two concepts, how tax avoidance and tax evasion concepts find a place in the minds of taxpayers, and to determine the level of relationship between attitudes and behaviors during the epidemic (pandemic) period. The sample of the research consists of 385 small, medium and large scale enterprises located in Diyarbakır. Simple random sampling technique and face-to-face survey technique were used in this research. Multivariate statistical analysis techniques (frequency distribution, t-test, anova, regression, correlation etc.) were used in the analysis of the data obtained within the scope of the research. It has been concluded that there are positive and significant relationships at various levels between the perceptions of the companies participating in the research regarding the concept of tax avoidance and tax evasion in terms of dimensions. It has been observed that some demographic characteristics affect the tax avoidance perception of the companies at some points. In addition, it has been observed that both concepts are described as a crime in the minds of the taxpayer.